634. nap: Bissau-Guineában növekszik a keresztények száma

2021.12.16

Egy muzulmán többségű afrikai országról adunk ma hírt, ahol békében él a 80% iszlám és a 20 % keresztény hívő lakosság...

"Szociális szempontból nagyon nehéz a helyzet Bissau-Guineában. A kórházak szenvedik a legnagyobb hiányt, az egészségügyi dolgozók sztrájkolnak, mert hónapok óta nem kaptak fizetést, a missziós kórházak pedig túlterheltek. A világ minden tájáról érkeznek önkéntes orvosok, hogy segítsék az összeomlással fenyegető egészségügyi rendszert. Hasonló a helyzet az iskolákban: hónapokig nem kapnak fizetést a tanárok sem. Az infrastruktúra, a városok és az ország belső területeinek közútjai tönkrementek, különösen a Szenegálba vezető út, és nincsenek olyan tervek, amelyek alapján a helyzet javulását remélhetnénk" - nyilatkozta a Fides hírügynökségnek Bissau-Guinea kritikus politikai és társadalmi helyzetéről Celso Corbioli atya, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai (Congregatio Oblatorum Missionariorum B.M.V. Immaculatae, OMI) rend tagja, a bissaui szeminárium lelki igazgatója, aki 2003 óta tartózkodik a nyugat-afrikai országban.

A 2019-es elnökválasztás elégedetlenséget eredményezett, sokan választási csalásra hivatkoztak - mondta az olasz misszionárius. - A győzelmet Umaro El Mokhtar Sissoco Embaló szerezte meg, amit választási megfigyelők szerint valójában nem érdemelt meg. A második helyen álló jelölt, Domingos Simoes Pereira a szavazatok újraszámlálását kérte, amelyhez azonban a választási bizottság nem járult hozzá. Ettől kezdve egyre feszültebbé vált a politikai helyzet, és megromlott a kapcsolat az elnök és a miniszterelnök, Nuno Gomes Nabiam között. Elhúzódó folyamatot és feszültségeket követően Embaló 2020 februárjában esküdött fel; a beiktatási ünnepséget maga a miniszterelnök szervezte meg egy szállodában. Akkoriban egység volt a két legfőbb állami tisztségviselő között, az elmúlt hónapokban azonban megromlott kettejük kapcsolata, és a helyzet továbbra is nagyon feszült. A lakosság körében elégedetlenség érzékelhető, az elnök alkotmánymódosítási szándéka sem csillapította a kedélyeket, jóllehet megfelelő kormányzással Guinea sokkal jobban fejlődhetne. Számos erőforrással rendelkezik az ország, és a turizmus kimeríthetetlen gazdagság forrását jelentheti a lakosság számára. "Nem vagyunk szegények, sok kereskedelmi lehetőségünk van" - véli Celso Corbioli atya.

Ismertette: Guina Bissau iszlám többségű ország, és a keresztényekkel (a teljes lakosság 20 százaléka, ebből 75 százalék katolikus) való együttélés békés. A katolikusok aktív jelenléte és részvétele egy ideje jelentősen növekszik. "A bissaui Antulában (az ország fővárosa, Bissau egyik városrésze - a ford.) lévő Assisi Szent Ferenc-plébániánkon sok katekumen van, több mint háromezren jelentkeztek a keresztségre, de itt, Bissauban a felkészülés hét-nyolc évig tart." Mostanában nem csak keresztények gyermekeit készítik fel a keresztségre.

Amióta újra megnyíltak a templomok, nagyon sokan vesznek részt az istentiszteleteken. "Különös időszakot él át a helyi egyház, bennünket nem érint a nyugaton uralkodó elidegenedési tendencia" - mondta Celso Corbioli atya a Katolikus Egyház helyzetéről, amely - a misszionárius szavai szerint - többé-kevésbé biztató.

"José Câmnate na Bissign bissaui püspök egy évvel ezelőtt történt lemondása óta várjuk, hogy új püspököt nevezzenek ki - jegyzi meg a misszionárius. - Jelenleg a helyettese, José Lampra Cà apostoli adminisztrátorként van hivatalban. A várakozást tetézi Bissau-Guinea másik egyházmegyéjében, a bafatai egyházmegyében megüresedett püspöki szék, miután Pedro Zilli püspök, a Pápai Külmissziós Intézet (Pontificium Institutum pro Missionibus Exteris, PIME) közkedvelt brazil papja, aki mindig közel állt az emberekhez, Covid-19-betegség következtében meghalt. Jelenleg Lucio Brentegani ott a püspöki adminisztrátor."

"Istennek hála, itt nincsenek problémák sem a vallás, sem a más vallásokkal való kapcsolat terén. Reméljük, hogy ez így is marad, és nem fogunk olyan konfliktusokat tapasztalni, mint Afrika más területein, amelyek közül néhány igen közel van hozzánk" - zárta a Fides katolikus hírügynökségnek adott nyilatkozatát a misszionárius."

Forrás: Magyar Kurír