„Megölték a Brenner Jancsit”

2018.01.11


Ebben az évben boldoggá avatják Brenner János atyát, aki 1957-ben szenvedett vértanú halált - a magyarországi kommunisták általi egyházüldözés mártírjaként. Ebben a rövid írásban róla emlékezünk, megszólaltatva egy gyerekkori barátját, aki személyes élményeit mondja el "Jancsiról".

Gyerekek voltunk, amikor Pécsre, a mi utcánkba költöztek Brennerék -mondja el a nevének közzétételéhez hozzájárulását nem adó idős hölgy. Ők is, mi is többen voltunk testvérek, így hamar jóban lettünk. A bátyám is papnak készült, így a fiúk még inkább megértették egymást. A Brennerék lakhelyén kis gang volt, így sokat átjárt hozzánk a két nagyobbik fiú, mert nálunk nagy udvar volt. Nagyon szerettek sportolni, különösen is a torna állt a Jancsihoz közel. Sok időt töltöttek velünk.


Emlékszem, hogy nagyon rendes, imádságos fiúk voltak a Brenner gyerekek. Jancsi szerzetes akart lenni, így pár év múlva elkerült a városból. A bátyámmal tartották a kapcsolatot a későbbiekben is. Papként sem feledkeztek meg egymásról.

Évekkel később, 1957. decemberében egyik reggel rémülten állított be hozzánk a pap bátyám. Első mondata ez volt: "Megölték a Brenner Jancsit!" Az ő zavarodottsága ránk is kihatott. Meg sem tudtunk szólalni...

Brenner János Szombathelyen született 1931. december 27-én. Korán felismerte az Úr hívását. Ciszternek jelentkezett, de a rend feloszlatása után csak egyházmegyés pap lehetett. Pappá 1955-ben szentelték Szombathelyen. Rábakethelyen, Szentgotthárd mellett lett káplán. Nagyon szeretette a fiatalokat, a természetet és a sportot. 1957. decemberében egy éjjel beteghez csalták, és útközben megölték. A nyomozás színjáték volt, a tettesek neveire nem derült fény.

János atya újmisés jelmondata egész rövid papi életét beragyogta: "Az Istent szeretőknek minden a javukra válik" (Róm 8,28).

Bővebben Brenner Jánosról ezen a honlapon olvashatnak: brennerjanos.hu. 

Fotó: brennerjanos.hu
Továbbá mindenkinek figyelmébe ajánljuk az életéről készült zenés drámát, amelyet Iváncsits Tamás írt. 

A címe: "A jó pásztor - In memoriam Brenner János". A zenés darab megtalálható cd-n és dvd-n egyaránt. A darabról bővebben: www.ivancsitstamas.hu oldalon olvashatnak.