Gondolatok XVI. Benedek pápa lemondásához

2014.04.19

Megdöbbenve fogadta a hírt egész Egyházunk. Mi, a közösségünk, egyrészt sajnáljuk, másrészt megértjük. Sajnáljuk, mert ő Péter utóda, akit már kicsit megszoktunk az Egyház élén. Megértjük, mert idős, és érzi határait - így nézve nagy bölcsességre vall döntése.

A sajtó részéről ismerjük a támadásokat, az értetlenséget, a téves információk közlését. De egyszerűen érthetetlen, hogy egyes katolikus testvérek miket nem írnak különböző katolikus oldalakon?!
- Valakik úgy vélik, hogy a pápát kényszerítették a lemondásra... Testvérek, arra nem gondoltok, esetleg előfordulhat az is, hogy igazat mondott a szentatya? Nem fáradhat el egy 85 éves ember?! Mások 60 - 65 évesen nyugdíjba mennek... Ő így is "ráhúzott" 20 évet.
- Sok más vélemény akad még, de a leginkább bántó az, ami Jézus szájába ad egy mondatot, miszerint a következő pápa már hamis próféta lesz: "Az Én szeretett XVI. Benedek Pápám, az utolsó igaz pápa ezen a Földön." Testvérek! Hogyan lehet ilyet leírni?! Az én teológus agyam szinte forr... Ez a kijelentés számos teológiai problémát, tévedést hordoz magában! Ez a mondat szinte a predestinációt vetíti elénk... (eleve elrendelés; nincs szabad akarata az új pápának; a Szentlélek elfelejtve). Gondolkozzatok, mielőtt ilyen kijelentésekkel vádoljátok meg az Urat! Nem az új pápa az Egyház ellensége, hanem az, aki ilyet kitalál!
A lobbanékony sorokat követően zárásként két ötlet: először is, higgyük el, hogy a Szentlélek vezeti a Római Katolikus Egyházat! Másodszor legyünk nyitottak Péter következő utódjára, és imádkozzunk érte!