240. nap: Vannak emberek, akik rád szorulnak

2020.11.17

Ferenc pápa, aki különösen is szereti a szegényeket, vasárnap az alábbiakat mondta a homíliájában:

"Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Nem csak te élsz: vannak emberek, akik rád szorulnak! Ne légy önző! Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Mint emberek mindnyájan kaptunk "örökséget" Istentől, emberi gazdagságot, bármilyen legyen is az.

Krisztus tanítványaiként a hitet, az evangéliumot, a Szentlelket, a szentségeket is megkaptuk, és még sok mást. Arra kell használnunk ezeket az adományokat, hogy jót cselekedjünk, hogy jót tegyünk ebben az életben, szolgálatként Istennek és testvéreinknek. És ma az Egyház azt mondja neked, azt mondja nekünk: "Használd fel azt, amit Isten neked adott, és nézz a szegényekre! Nézd, nagyon sok szegény él, városainkban is, nagyon sok a szegény városunk központjában is! Tégy jót velük!"

Sokszor azt gondoljuk, kereszténynek lenni azt jelenti, hogy nem teszünk rosszat. Az, hogy nem teszünk rosszat, jó dolog. De az, hogy nem tesszük meg a jót, az nem jó dolog.

Nekünk meg kell tennünk a jót, ki kell lépnünk magunkból, és meg kell látnunk azokat, akik rászorulók! Nagy az éhezés, városaink központjában is, és mi sokszor a közöny logikáját követjük: a szegény ott van, mi pedig másfelé fordítjuk tekintetünket. Nyújtsd ki kezed a szegénynek: ő Krisztus!

Némelyek azt mondják: "Jaj, ezek a papok, ezek a püspökök, akik a szegényekről, mindig csak a szegényekről beszélnek! Azt akarjuk, hogy az örök életről beszéljenek!" Nézd, testvérem, a szegények állnak az evangélium középpontjában; Jézus tanította nekünk azt, hogy a szegényeknek beszéljünk, Jézus az, aki a szegényekért jött. Nyújtsd ki kezed a szegénynek! Annyi mindent kaptál, és hagyod, hogy a testvéred éhen haljon?

Kedves testvérek! Mindnyájan ismételjétek meg szívetekben azt, amit Jézus mond ma nekünk! Ismételjétek meg szívetekben: "Nyújtsd ki kezed a szegénynek!" És Jézus azt is mondja nekünk: "Nézd, a szegény én vagyok!" Jézus ezt mondja nekünk: "A szegény én vagyok!"

                                                                                                                                    Forrás: Magyar Kurír