218. nap: "Fehér mise" Washingtonban

2020.10.26

A fogyatékkal élő emberek nagyon értékes tagjai a társadalomnak és az Egyháznak is. Isten országában pedig sokan vannak...

Hét indító gondolatnak egy jó ötlet és gyakorlat Amerikából:

"A keresztségben Isten kegyelmi ajándékát jelképező fehér ruha nyomán kapta nevét a "fehér mise", melyet minden évben a fogyatékkal élő keresztény testvérekkel együtt ünnepelnek Washingtonban.

Wilton Gregory homíliájában arra emlékeztetett, hogy "Jézus mindig befogadó volt, mindig módját ejtette annak, hogy minden személyt befogadjon a követői körébe. ... Éppen Krisztusnak ez a befogadó magatartása indította a washingtoni egyházat arra, hogy évente ünnepelje a fehér misét azzal a céllal, hogy nyilvánosan és hálával elismerje az ajándékot, amit Isten a fogyatékkal élő emberekbe rejtett. Nélkülük mi lennénk fogyatékosak, mert mindnyájan Isten gyermekei vagyunk, és az Egyháznak soha nem szabad megfeledkeznie erről az örökségről."

A fogyatékkal élők iránti szerető gondoskodás régóta a washingtoni egyház fontos ügye. 1978-ban az amerikai püspökök itt jelentették meg Vezérelvek a fogyatékkal élők szentségi ellátásához címmel azt a lelkipásztori eligazítást, mely megállapítja: "Krisztus Testének minden tagja egyetemesen meghívást kapott Istentől a keresztség jegyében. Ennek a hivatásnak a jegyében az Egyház mindenkit támogat az életszentség elérésében, mindenkit bátorít és segít saját elhívatásában. A fehér szín a keresztség során kapott fehér ruhára és a keresztségi fogadalmainkra emlékeztet" - írták az amerikai püspökök."

                                                                                                                                   Forrás: Magyar Kurír