184. nap: Jobb egy balesetet szenvedett, mint egy bezártságba belebetegedett Egyház

2020.09.22

Ferenc pápa ma arra hív minket, hogy utánozzuk az Istent, induljunk el! Ez veszélyes is lehet, sok a baleset - de abból felépülhetünk...

"Egy szőlősgazda kimegy a térre ötször, és hívja az embereket, hogy nála dolgozzanak: hatkor, kilenckor, tizenkettőkor, délután háromkor és ötkor. Megható ennek a gazdának az alakja, aki többször is kimegy a térre, hogy szőlőjébe munkásokat keressen. Ez a gazda Istent jelképezi, aki mindenkit hív, és mindig hív, bármelyik órában. Isten ma is így cselekszik: továbbra is hív bárkit, bármikor, hogy dolgozzon országában. Ez Isten stílusa, amelyet be kell fogadnunk és utánoznunk kell. Ő nem zárkózik saját világába, hanem "kimegy": Isten mindig "kimenőben" van, minket keres; nem zárkózik magába: Isten kimegy. Kimegy, és folytonosan keresi az embereket, mert azt akarja, hogy senki se legyen kizárva szeretettervéből.

Közösségeinknek is az a feladata, hogy kilépjenek a különféle "határvonalak" mögül, hogy mindenkinek felkínálják az üdvösség szavát, amelyet Jézus elhozott. Meg kell nyílniuk olyan élettávlatok előtt, amelyek reményt kínálnak azoknak, akik az egzisztenciális perifériákon élnek, és még nem tapasztalták meg vagy elveszítették a Krisztussal való találkozás erejét és fényét. Az Egyháznak olyannak kell lennie, mint Isten: mindig kifelé haladásban kell élnie; és amikor az Egyház nem így él, akkor sok bajban megbetegszik, amelyek megvannak [már most] az Egyházban. Miért vannak ezek a betegségek az Egyházban? Mert nem kifelé haladásban él. Igaz, hogy amikor valaki kimerészkedik az utcára, baleset veszélye fenyegeti. De jobb egy balesetet szenvedett Egyház, mely elindult, hogy hirdesse az evangéliumot, mint egy bezártságba belebetegedett Egyház. Isten mindig kimegy, mert ő Atya, mert szeret. Az Egyháznak ugyanezt kell tennie: mindig kifelé haladásban kell élnie."

Forrás: Magyar Kurír