121. nap: Keresztények elleni erőszak Indiában

2020.07.21

A mai napon arra hívjuk a Látogatóinkat, hogy közösen imádkozzunk az indiai keresztény testvéreinkért. Számos esetben üldözik őket napjainkban is. Erről egy övid összefoglalót olvashatnak alább. Miután elolvastuk, ne felejtsük el őket is imában az Úrhoz vinni!

"2020 első hat hónapjában 121 erőszakos cselekményt regisztráltak, melyet keresztények ellen követtek el az Indiai Köztársaság 15 államában, számolt be a Fides hírügynökségnek az újdelhi Egyesült Keresztény Fórum (United Christian Forum - UCF). A jelentés szerint az összetűzések során két keresztény hívő vesztette életét, míg 95 esetben csoportos garázdaságról volt szó, amikor szélsőségesek templomokat vagy istentiszteleti helyeket támadtak meg, illegálisan elfoglalták vagy lezárták őket. 20 esetben volt szó bojkottról vagy diszkriminációról a hívők kárára, tudta meg az Egyesült Keresztény Fórum.

"Az incidensek felfedik a szomorú valóságot, hogy India 28 államából legalább 15-ben hátráltatják vagy korlátozzák a szabad vallásgyakorlást. Hasonlóképpen, 121 incidensből 95 inkább bűnügyi esetnek minősül, mint vallási összetűzésnek" - mutatott rá az Egyesült Keresztény Fórum, s aggodalmát fejezte ki, amiért "egyetlen politikai pártnak sincs határozott állásfoglalása a hasonló erőszakos cselekményekkel szemben".

"Senkit sem lenne szabad a hite miatt üldözni. Aggasztó látni a rettenetes tömeges erőszakot a Legfelsőbb Bíróság számtalan utasítása után is. A rendőrségnek, valamint a törvény és a rend betartásáért felelős helyi közigazgatási szerveknek gyorsan kell fellépniük a csoportos garázdaság elkövetőivel szemben" - hangsúlyozta a Fides hírügynökségnek küldött beszámolójában az Egyesült Keresztény Fórum országos elnöke, Michael Williams.

Az incidensek szinte mind hasonló forgatókönyv szerint zajlanak: rendőrök által kísért tömeg érkezik egy helyre, ahol liturgia vagy más keresztény gyűlés zajlik, jelszavakat skandálnak, megverik a férfiakat, nőket és gyerekeket, majd a lelkészeket őrizetbe veszik és letartóztatják erőszakos térítés hamis vádjával. Ezenkívül aggasztó tendenciát mutat az is, hogy nem érkezik jelentés (úgynevezett elsődleges jelentés, First Information Report) az elkövetőkkel szemben, 121-ből csupán 20 esetet regisztrálnak hivatalosan a rendőrségen.

Az Egyesült Keresztény Fórum és társszervezetei felhívják a figyelmet a keresztényekkel szemben elkövetett erőszakos cselekmények számának folyamatos emelkedésére, mondta A. C. Michael, a Fórum tagja, felidézve az elmúlt évek adatait: a keresztény helyek vagy személyek elleni támadások száma 2016-ban több mint 200, 2017-ben 250, 2018-ban 300, 2019-ben pedig 328 volt."

Forrás: Magyar Kurír