113. nap: „A krízisekre is szükségem van ahhoz, hogy jól legyek”

2020.07.13

Miről is szól a lelki egészség védelme? Mi az a mentálhigiénés képzés? Ezekről beszél röviden Tésenyi Tímea, a Semmelweis Egyetem tanára. Az elméleti ismertető mellet mély, lelki tapasztalatokat, igazságokat is megemlít - érdemes megfontolni!

Tésenyi Tímea, a Semmelweis Egyetem tanára | Fotó: Magyar Kurír
Tésenyi Tímea, a Semmelweis Egyetem tanára | Fotó: Magyar Kurír

"Tisztáznunk kell, mit jelent az, hogy mentálhigiéné. Alapvetően a lelki egészség védelmét. Prevenciót, azaz megelőzést, és promóciót, azaz egészségfejlesztést. És mit nem? Pszichiátriai betegségek kezelését.

A mentálhigiéné az egyén, a család, a közösség és a társadalom lelki egészségének fenntartását szem előtt tartó, tudományterületek határmezsgyéjén mozgó, holisztikus szemléletű tudomány, amely minden kérdést a lelki egészség szempontjából szemlélve tárgyal.

Egyik legfőbb célja a lelki zavarok, a rossz közösségi dinamikák kialakulásának megelőzése, és a jó gyakorlatok támogatása, hogy a rosszaknak ne legyen terük.

Az esztergomi ferencesek mesélték, hogy a Prímás-szigeten sokáig hiába irtották a gazt, mindig csak egyre nagyobb lett. Aztán egyszer azt a tanácsot kapták, hogy a gyomokkal való meddő küzdelem helyett inkább ültessenek oda tököt, és a probléma villámgyorsan megoldódik majd. Ahol ugyanis tök van, ott más nem lehet, "nem jut szóhoz".

Minden hallgatónk feladatul szokta kapni egy-egy mentálhigiénés projekt kiötlését és csapatban történő megvalósítását, nyomon követését egy éven át. Egy talán igaz "mentálos" legenda szerint a Bátor Tábor is egy ilyen projektből született. Az elmúlt évtizedek során mintegy másfél ezer ember tapasztalta meg nálunk, mit jelent csapatot és közösséget építeni, egészségfejlesztő programot működtetni, és bajba jutott embereket ráébreszteni, hogy mindenből van kiút, de először nekik kell jól lenniük ahhoz, hogy másoknak is segíteni tudjanak.

A mentálhigiéné úgy gyógyít, hogy megelőz. Ahhoz segít hozzá, hogy minden nehézség, kihívás ellenére meg tudjam őrizni a belső lelki folyamataim egyensúlyát.

Megtapasztaltatja, hogy a krízisekre is szükségem van ahhoz, hogy jól legyek, hogy a feltámadáshoz először alá kell szállni a mélybe. És azt is megérteti, hogy nincs megállás, és soha nem vagyunk teljesen készen. Folyamatos belső munkára és párbeszédre kell törekednünk: azokkal, akik szeretnek, de azokkal is, akik bántanak."

Forrás: Magyar Kurír