102. nap: Mentálhigiénés ötletek a nyárra

2020.07.02

Az alábbiakban Tésenyi Tímea mentálhigiénés szakember, egyetemi tanár ötleteit adjuk közzé, amelyek segítséget kívánnak nyújtani az előttünk álló nyárra. Mivel újra hallani rossz híreket, a koronavírus fenyegettetése nem múlt el teljesen, mégis pihenni kellene - a kettőt hogyan lehet összekapcsolni? Erre ad ötleteket a szakember. 

1. Lehetsz fáradt

Most, hogy enyhültek a járványügyi korlátozások, fellélegeztünk. Kicsit engedett a szorítás, és végre lehetőségünk nyílt arra, hogy fáradtságot érezzünk. Mivel ebben a különösen intenzív lelki megterhelést jelentő időszakban minden belső erőnkre szükség volt a megküzdéshez, lehet, hogy éppen most esünk majd össze, amikor már nem kell annyira tartanunk magunkat. Adjunk időt a megfáradásnak, az esetleges rossz hangulatnak, a belső feszültségnek is.

2. Bátran ventillálj!

Továbbra is szükségünk lehet arra, hogy ha nagyon felgyűlik bennünk a feszültség, találjunk valakit, akinek kipanaszkodhatjuk, kidühönghetjük vagy kisírhatjuk magunkat. Egy barátot, akinek nyugodtan szidhatjuk a munkánkat, a gyerekünket, akivel megoszthatjuk az elakadásunkat, a tanácstalanságunkat, anélkül, hogy összeroskadna a tehertől, amit a vállaira helyezünk. Semmit sem kell mondania, elég, ha meghallgat bennünket, és a jelenlétével azt képviseli, hogy nincs itt a világ vége, minden elhordozható, ami van.

3. Kérj segítséget!

Ha elviselhetetlen szorongást, szenvedést és feszültséget élünk meg, mindenképpen kérjünk segítséget. Nincs értelme hősiesen szenvedni, egyedül ülni a gödör mélyén, és várni, hogy Isten majd csak megsegít. Keressük meg azt a testi, lelki vagy spirituális támogatást nyújtó szakembert, aki által Isten a segítségünkre siethet.

4. Jutalmazd meg magad!

Ha már egyszer felelősen otthon maradtunk a karanténidőszakban, veregessük meg a vállunkat, és ismerjük el, hogy szép teljesítményt nyújtottunk a fegyelmezettségünkkel. A nyáron különösen fontos, hogy megjutalmazzuk magunkat ezért. Nem önzés ez, hiszen a pihenés, a lazítás, az élménygyűjtés később megtérül majd a munkánkban vagy a ránk bízottaknak adott figyelmünkben.

5. Lazíts!

Semmilyen szempontból nem lesz hagyományos ez a nyár. Vannak, akik nem vehetik ki idén a szabadságukat. Nem utazhatunk szabadon és veszélyérzet nélkül akárhova, és elmaradnak a nagyobb rendezvények is. Mindennek ellenére, vagy éppen ezért, nagyon fontos, hogy időt találjunk a pihenésre. Legyenek olyan napjaink, amikor letesszük a hétköznapi életünk kötelezettségeit, eltávolodunk mindentől, ami feszültséggel tölt el bennünket, és elengedetten lazítunk, töltődünk.

6. Légy csendben!

Sokat és sokakkal beszéltünk az elmúlt időszakban. Megtárgyaltuk a híreket, a fertőzöttek számát, a gyerekek otthontanulását, a mindennapi frusztrációinkat. Jó volt megélni, hogy az egész emberiségnek van egy közös, nagy témája. Most, hogy elmúlt a napi fenyegetettség, a sok riadalom és a feszültség, lehetünk egy kicsit csendben. Adjunk teret Istennek, aki oldja belső görcseinket, és segít bennünket a békés pihenésben.

7. Gyűjts karanténkincseket!

Gyűjtsük össze magunkban, hogy a sok rossz tapasztalat mellett mi jót hozott számunkra a karanténidőszak. Válasszuk ki, hogy mi az a három dolog, ami ebben a helyzetben született meg az életünkben, és amit a továbbiakban is szeretnénk megőrizni. Lehet ez a futás, a befelé figyelés, az elengedés, a kenyérsütés, az önmagunkra szánt idő vagy bármi egyéb. Ezek a kincsek a tanúi lehetnek majd annak, hogy a nehéz helyzetek valójában lehetőségek a gazdagodásra és a növekedésre.

Forrás: Új Ember 2020. június 21-ei száma