A béke lehetséges! - Ferenc pápa

2019.04.13

Kössük meg a mi magunk békéit... 

Vasárnapi szentmise Dél-Szudánban
Vasárnapi szentmise Dél-Szudánban

A nagyböjti időszakban nem a pénteki hústól való tartózkodásunk a legfontosabb elem, hanem inkább a "szívünk helyre állítása". Nem véletlenül mondja az Egyház hamvazószerdán: "Térjetek meg és tartsatok bűnbánatot!" Isten felé fordulásunk egyik legfontosabb része az embertársainkhoz fűződő viszonyunk megjavítása. Számos esetben békét kell kötnünk, azaz meg kell bocsátanunk, és bocsánatot kell kérnünk. Jézus Krisztus a béke fejedelme, Ő a békekötésre hív mindnyájunkat, akik Őt követjük. Ebben segítségünkre siet a Lélek által. Kössük meg a mi magunk békéit, pár napunk még maradt Húsvét ünnepéig!

Az alábbiakban egy különleges eseményről számolunk be - egy lelkigyakorlatról-, ami "nagyban" szolgálja a megbékülést és a megbocsátást.

A lelkigyakorlaton részt vettek a világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-szudáni Köztársaság vezetői, akik május 12-én kezdik meg tevékenységüket. Közöttük volt a köztársasági elnök, valamint négy alelnökjelölt. Jelen volt a dél-szudáni egyházak tanácsának nyolc tagja is. A lelkigyakorlatot John Baptist Odama, az ugandai Gulu érseke és Agbonkhianmeghe Orobator jezsuita szerzetes, az afrikai és madagaszkári szerzetesi elöljárók konferenciájának elnöke vezette. Az ökumenikus és diplomáciai eseményt a vatikáni államtitkárság és a canterburyi érsek hivatala közösen szervezte.

Öt éven át, 2018-ig véres polgárháború zajlott Dél-Szudánban, melynek során körülbelül 400 ezer embert öltek meg, a konfliktusok következtében hatmillióan éheztek, négymillió ember hagyta el az otthonát, és tönkrement az ország gazdasága.

Most a háborúban szemben álló felek vezetői, Salva Kiir és Riek Machar együtt vettek részt a lelkigyakorlaton a Vatikánban. Ferenc pápa arra kérte őket, hogy tartsanak ki a törékeny békeszerződésük mellett, és őrizzék a békét.

Miután befejezte beszédét, a pápa felállt az íróasztaltól, odament a világ legfiatalabb államának harcos vezetőihez, letérdelt, és megcsókolta mindkettejük lábát. Machar, aki megdöbbent a gesztuson, úgy tűnt, megpróbálta megakadályozni, hogy a pápa letérdeljen előtte. A Szentatya azt mondta neki: "Engedd meg nekem."

A 82 éves pápa Kiir és Machar után más politikai vezetők felé is megtette ugyanezt a kivételes gesztust; többek között Rebecca Nyandengnek, John Garang - aki segített megteremteni a független Dél-Szudánt - özvegyének is megcsókolta a lábát.

Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház feje, aki tanúja volt mindennek, érzelmektől elcsukló hangon ennyit mondott: "Hallottuk Krisztus prófétai hívását. Megbízunk titeket, hogy legyetek a béke nagykövetei." A résztvevőknek átadtak egy bibliát, amelybe mintegy ajánlásként ezt írták: "Keresd, ami egyesít. Győzd le, ami megoszt."

Dél-Szudán problémái emberi számítások szerint szinte megoldhatatlannak tűnnek. De nem mindenki vesztette el a reményt. Justin Welby canterburyi érsek vetette fel, hogy szervezzenek lelkigyakorlatot a Vatikánban a dél-szudáni vezetők részvételével. A program nemcsak diplomáciai szempontból volt jelentős, de ökumenikus üzenete is volt; Kiir katolikus, Machar presbiteriánus; a részt vevő egyházi vezetők között pedig szintén volt katolikus, presbiteriánus, illetve anglikán. "A béke lehetséges - mondta Ferenc pápa a találkozón. - Sosem fogok belefáradni ennek ismétlésébe: a béke lehetséges!"

A Szentatya arra ösztönözte az ország vezetőit, vizsgálják meg a lelkiismeretüket, és kérdezzék meg maguktól: "Mit kíván tőlem az Úr a megbocsátás érdekében, mit kell megváltoztatnom az ő kérése szerint a saját hozzáállásomban?" Hozzátette: "Mindannyian követünk el hibákat, vannak, akik kisebbeket, mások sokkal nagyobbakat. Az Úr Jézus azonban mindig megbocsátja azoknak a bűneit, akik megtérnek."

Ferenc pápa arra kérte a vezetőket, hagyják maguk mögött az ellentéteket. Dél-Szudán népe "elfáradt és kimerült a múltbeli konfliktusoktól", "vágyakoznak egy jobb jövőre, ami csak a kiengesztelődés és a béke révén valósulhat meg".

A Szentatya néhány rögtönzött megjegyzést is fűzött az előre megírt beszédéhez. "Teljes szívemből kérem, tartsatok ki a békében - fordult közvetlenül Salva Kiirhez és Riek Macharhoz. - Sok nehézség fog felmerülni, de ne féljetek, haladjatok előre, oldjátok meg a problémákat. Elkezdtetek egy folyamatot: legyen jól befejezve. Vannak nézeteltérések köztetek, igen. Ezeknek a hivatalotokban kell maradniuk, az emberek előtt fogjatok kezet. Ily módon egyszerű állampolgárokból a nemzet atyáivá váltok."

Forrás: Vatican News