984. nap: A béke nem egy varázsszó

2022.12.01

A mai napon egy, a katonaságban szolgáló pap beszél arról, amit a háborús területen tapasztalt az elmúlt 9 hónapban. Imádkozzunk a békéért!

"Meghalt." "Meghalt." "Március 4-én esett el a csatában. Lourdes-ban kereszteltem meg. A bátyját két évvel ezelőtt ölték meg Donbaszban." Sokakat eltemettem, túl sokat. Tiszta lelkek voltak, akik életükkel fizettek szabadságunk és hazánk védelméért. A Nyugat pedig szemet hunyt, nem akarta látni, hogy Moszkva tankjai ott vannak az ukrán területen. »Jobb hallgatni, mint rontani a helyzeten« - ismételgették. Nem tanultunk a második világháború leckéjéből.

De ha az ember nem nevezi néven a gonoszt, akkor nem is tudja megállítani. Éppen ellenkezőleg, alibit szolgáltat ahhoz, hogy folytassa a pusztítást.

A háborúban fennáll a veszélye annak, hogy az ember elveszíti az emberségét. Ezért mondogatom a katonáknak, hogy embernek lenni azt jelenti, a jót választani, keresni az igazságot, védelmezni az igazságosságot, meglátni a szépet. Még a borzalom, az erőszak, a fájdalom közepette is.

Gyakran szegény emberek, akiket elküldenek a bevetésre, de azt sem tudják, miért vannak itt. Mindent ellopnak. És amikor hazatérnek, egy teljesen más valóságról számolnak be.

Túl sok hamis mítosz lengi körül ezt a háborút. Úgy tárták a világ elé, mint egyfajta felszabadítást. És közben az történik, hogy az oroszok oroszul beszélőket ölnek Ukrajnában, mert a hadseregünk tagjainak majdnem 50 százaléka oroszul beszél, és a harcok főleg az ország keleti részén zajlanak, ahol a legelterjedtebb nyelv az orosz.

Vagy előfordul, hogy ortodoxok ortodoxokat ölnek, mert a legelterjedtebb vallási hovatartozás itt a Moszkvai Patriarkátushoz tartozó ortodox egyházhoz köthető. Ez azt mutatja, hogy Ukrajna olyan ország, ahol a kulturális és vallási pluralizmus soha nem diszkriminációt, hanem harmonikus együttélést jelentett.

A Nyugat csodálja Dosztojevszkij vagy Tolsztoj Oroszországát. De ez egy elméleti Oroszország, amely csak papíron létezik. Mára egy olyan nemzet lett, amelyre rátelepedett a propaganda, a »nagy Rusz« ideológiájának áldozata, ahol az emberek csaknem 70 százaléka támogatja a katonai hadműveletet, ahol elfogadják a jogok és a személyes szabadság súlyos korlátozását. A hatalom csúcsán pedig egy olyan politikai osztály áll, amely Ukrajnát a befolyása alá akarja vonni a gázellátáson, egyes oligarchákon, bizonyos Kreml által finanszírozott pártokon, televíziós csatornákon, az intézményeink korrupt tisztviselőin keresztül. A tragédia az, hogy ma Oroszországban tilos »embernek« lenni, és az ember csak a kormánynak engedelmes állampolgár. A béke nem egy varázsszó: nem elég ismételgetni ahhoz, hogy valósággá váljon. Az ima sem elég. Isten ajándéka, de kell hozzá az emberek együttműködése: nyitott szívre van szükség, az igazságra és az igazságosságra nyitott szívre."

Forrás: Magyar Kurír