879. nap: Püspök elzárva, mert az ország urának nevezte Jézust

2022.08.18

Mivel Jézust az ország urának nevezte a püspök, ezért házi őrizetbe helyezték - 2022-t írunk...

"Imanapot és szentségimádást hirdettek Latin-Amerika plébániatemplomaiban augusztus 11-én, az augusztus 7-15. között megrendezett Nemzeti Máriás Kongresszushoz kapcsolódóan. Nicaraguában a kormány erős nyomást gyakorol az Egyházra: eddig hat katolikus rádiót szüntettek meg, a Daniel Ortega elnök rezsimje által célba vett és házi őrizetben tartott Rolando Jozé Álvarez püspök sorsa pedig bizonytalan.

A püspökök és a papság elleni erőszak, amelyet a nicaraguai kormányhoz köthető fegyveres csoportok hajtanak végre, továbbra is sújtja a helyi katolikus egyházat.

A püspökök és a papság elleni erőszak, amelyet a nicaraguai kormányhoz köthető fegyveres csoportok hajtanak végre, továbbra is sújtja a helyi katolikus egyházat. A szókimondó püspököt azután vették házi őrizetbe, miután tiltakozott az ellen, hogy a kormány katolikus rádióállomásokat szüntetett meg az országban. Bejárta a világot a fotó, amelyen Álvarez püspököt térdelve, kitárt karokkal látni, miközben fegyveres rendőrök csoportja veszi őt körül. Az incidens augusztus 4-én történt, amikor Álvarez püspököt - hat pap és hat világi hívő kíséretében - megakadályozták, hogy szentmisét mutasson be.

Ekkor az 55 éves püspök letérdelt a járdán, hogy eucharisztikus áldást adjon, mondván: "Ünnepeljük az Oltáriszentséget az utcán, mert Jézus Krisztus Nicaragua ura."

Rolando Álvarezt 12 társával együtt bezárták a plébániai otthonába. A szókimondó püspök felhívta a hatóságokat, hogy állítsák le a zaklatást, és kérte, hogy tartsák tiszteletben a vallásszabadságot. A főpásztort a hatóságok azzal vádolják, hogy állítólag a médiát és a közösségi hálókat felhasználva a lakosság elleni erőszakos cselekedetek végrehajtására és az ország destabilizálására buzdít.

Álvarez püspök öt katolikus rádióállomásból álló hálózatot koordinált, amelyet a nicaraguai kormány leállított, mert úgy vélte, kritikus véleményt fogalmaznak meg Ortega elnökről és feleségéről, Rosario Murillo alelnökről, aki válaszul közvetetten megtámadta a püspököt, mondván, hogy "a vallási szimbólumok manipulátora".

A Nicaraguai Távközlési Intézet (Telcor) szerint a rádióállomások - és köztük a matagalpai Radio Hermanos - nem rendelkeztek a szükséges engedélyekkel. Ezzel szemben a matagalpai egyházmegye azt állítja, hogy az engedélyhez szükséges dokumentációt 2016-ban maga Álvarez püspök nyújtotta be az illetékes hatóságoknak.

Számos emberi jogi és Egyházhoz köthető csoport elítélte a püspök letartóztatását, míg a püspökök és más egyházi csoportok kifejezték lelki közelségüket Álvarez püspöknek, akit otthonában bezárva tartanak.

A Latin-Amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) is kifejezte szolidaritását a nicaraguai egyház felé. A szervezet hangsúlyozza, hogy az Egyház "a béke evangéliumát hirdeti", és ennek fényében mindig nyitott a nemzeti és nemzetközi hatóságokkal való együttműködésre.

A katolikus egyház továbbra is számos támadás célkeresztjében áll a nicaraguai kormány részéről, amely igyekszik elhallgattatni az egyházi vezetőket, valamint zaklatásnak kitenni a püspököket és papokat. Álvarez püspök augusztus 4-i letartóztatása óta a nicaraguai kormány folytatja a katolikus hang elnémítását az országban egy újabb katolikus rádióállomás és száz további nem kormányzati szervezet bezárásával.

A 2007 óta hatalmon lévő, az országot 1979 és 1990 között is irányító, 76 éves Daniel Ortegát, a szandinista baloldali forradalmárt 2021. november 7-én választották újra, immár a negyedik egymást követő elnöki ciklusára, miután az ellenzéki jelölteket eltiltották vagy börtönbe zárták. A nicaraguai hatóságok, amelyek az elnöktől és feleségétől, Rosario Murillo alelnöktől kapják az utasításokat, nem tolerálják a kritikus hangot az országban: több mint 150 ellenzéki vezetőt zártak már börtönbe. Az Európai Unió szerint ez a rendőrségi fellépés önkényes, és az emberi jogok és a vallásszabadság újabb megsértését jelenti a püspök elleni fellépés. A nicaraguai kormányt azzal vádolják, hogy próbálja elhallgattatni az Egyház képviselőit, körbezárja a templomokat, valamint zaklatja a papság tagjait és a hívőket.

Az Egyház megpróbált közvetíteni és párbeszédet keresni, hogy megoldja Nicaragua súlyosbodó válságát, amely 2018-ban a széleskörű kormányellenes tiltakozásokkal kezdődött. Márciusban a kormány Nicaragua akkori apostoli nunciusát, Waldemar Stanisław Sommertag érseket "persona non grata"-nak nyilvánította és kiutasította az országból. Nicaragua ezt követően visszahívta szentszéki nagykövetét."

Forrás: Magyar Kurír