872. nap: Egy muszlim férfi katolikus templomot épített

2022.08.11

Egy muszlim férfi a birtokán egy katolikus templom romjait találta. Nem ledöntette, hanem épített rá egy új épületet, ami nem mecset, hanem egy keresztény templom lett.

"A szeretet és az egység nevében egy középkori katolikus templom maradványaira épített ismét katolikus templomot a bosznia-hercegovinai Vesela településen egy muszlim vallású boszniai férfi, Husejn Smajic - jelentette augusztus 3-án a horvát média.

Hazánkért, amelyet Bosznia-Hercegovinának hívnak. Az egységért és azért, hogy nemzetiségi alapon ne különböztessük meg egymást, hanem tiszteljük egymást emberként és ne váljunk törzsekké - mondta Husejn Smajic a templom augusztus 2-i felszentelésén, számos vendég és hívő előtt. A muszlim férfi a templomot "a béke, a szeretet és a tisztelet templomának" nevezte.

Az épületet felszentelő Vinko Puljic nyugalmazott érsek elmondta: bár a templom még nincs kész, mindenképpen szimbolikus jelentőséggel bír.

Smajic 2014-ben bukkant saját birtokán egy középkori katolikus templom maradványaira, miközben házi vízerőművet akart építeni. A felfedezését jelentette az illetékes intézményeknek, bizonyítékokkal szolgálva arra, hogy középkori katolikus templom maradványaira bukkant.

A férfi később saját forrásból, szakértői felügyelet mellett folytatta az ásatásokat. A helyszínről értékes régészeti leletek kerültek elő - írja a Dnevni Avaz című szarajevói napilap internetes oldalán.

Becslések szerint a kéthajós, 32 méterszer 22 méteres templom a 13. századból származott. Erről tanúskodik egy 1406-ból fennmaradt írásos dokumentum is, amely szerint ebben a templomban tartották a boszniai ferencesek káptalani gyűléseiket és a szentélyt Ostoja István boszniai király is meglátogatta.

Smajic a földet az érsekségnek adományozta, majd a feltárt falak konzerválása után új, ugyanolyan templom megépítése mellett döntött.

A tomislavgradi Ferences Múzeum felügyelete mellett 2015 óta folynak régészeti feltárások a területen, amelyek során 12 sírt is találtak, köztük Gruba Ilona boszniai királynőjét, aki 1395 és 1398 között uralkodott. A sírokból aranyszállal varrott ruhadarabok, bársony, továbbá számos luxuscikk került elő, amelyek az ezen a területen élt nemesi családokhoz kötődnek.

Vesela fontos kereskedelmi központ volt a középkorban. Régészek itt tárták fel a boszniai királyság területének egyik legnagyobb templomát, és a történelmi források szerint Vesela környékén ferences kolostor is működött."

Forrás: Magyar Kurír