865. nap: „Újra megtapasztaltuk a normalitást” – egy missziós pap Ukrajnából

2022.08.04

Moreno Cattelan atya, egy Ukrajnában szolgáló olasz pap számolt be az országban tapasztalható helyzetről, az egyre inkább hazafelé tartó menekültekről, valamint új feladataikról Lvivben (Lemberg).

"Az elmúlt hónapokban, különösen május 8-tól kezdve, szinte az összes menekült, akiket befogadtunk a kolostorban és a Casa Cafarnao nevű épületünkben, visszatértek városaikba (még Harkivba is), illetve továbbmentek Olaszországba vagy más országokba. Jelenleg két család él velünk, Harkivból, illetve Dnyipróból, összesen nyolc ember" - számolt be a lvivi helyzetről Moreno Cattelan, az Isteni Gondviselés Kis Műve kongregáció papja. A rendet Luigi Orione alapította 1892-ben, ezért orionisták néven is ismertek.

Mostanra Olaszországba is alig akar menni valaki - folytatta Moreno Cattelan atya. - Az utolsó két utat mi magunk szerveztük; május 8-án tizenöt, majd június 21-én tíz fő ment Milánóba, utóbbiak a Columba-művelet keretében jutottak ki, a XXIII. János pápáról elnevezett közösség közreműködésével. A mi segítségünkkel Olaszországba érkező mintegy hétszáz menekült egy része már visszatért otthonába, mások most szervezik a hazajutást."

Az a fogyatékkal élő nyolc gyermek, akik március óta élvezték a tortonai Mater Dei Központ vendégszeretetét, szintén hazatértek Ukrajnába. Július 20-án, szerda éjjel érkeztek Lvivbe, a Casa Cafarnaóba - hosszú utazás után, amely azonban jóval kevésbé volt aggasztó, mint a március 2-i útjuk, nem sokkal a háború kitörése után. Az elmúlt hónapokat derűsen töltötték Tortonában a gyerekek, körülvéve az orionisták és sok más segítőkész ember szeretetével, akik időt, energiát és költségeket nem sajnálva gondoskodtak róluk.

Mihajlo Kosztiv atyának a nehéz idők ellenére is sikerült nyári tábort szerveznie, július 4-8. között került sor az első turnusra, melyen száz fiatal vett részt (a járványügyi korlátozások miatt), és 22 fiatal animátor vezette - mondta Moreno Cattelan. - Olyan nagy volt a sikere, hogy a szülők és gyerekek kérésére még egy időpontot ki kellett jelölni, július 18-tól 23-ig. Július 11-én, a regisztráció megnyitásakor már 85 jelentkezőnk volt, másnap este le is kellett zárnunk. A mintegy száz jelentkezőből harmincan menekültek. Mindenki számára nagyon fontos élmény volt, újra megtapasztaltuk a normalitást, annak ellenére, hogy a halál, pusztítás, bombázás és harc nem ért véget. Az a szolgálat, amelyet az invázió másnapján kezdtünk el, folytatódik, új módszerekkel és új szereplőkkel.

A háború még tart, a félelem továbbra is jelen van, a jövőt sötét fellegek takarják - zárta beszámolóját Cattelan atya -, de senki sem veheti el tőlünk a jogot, hogy építsünk ott, ahol mások rombolnak, vagy hogy néhány napot jókedvben és testvéri közösségben töltsünk, játékkal, énekkel, mozgással, és legfőképpen: jól érezve magunkat. Ezen a két fronton mindig is jelen leszünk."

Forrás: Magyar Kurír