858. nap: Afréka az üldözésekről

2022.07.28

Fodor Réka missziós orvos a nigériai emberrablásokról, keresztényüldözésekről...

"Arról már korábban beszámoltunk, hogy az idei pünkösd alkalmával a dél-nigériai Owo városában a szentmisén több mint ötven halálos áldozata és legalább száz sebesültje volt egy vélhetően iszlamista indíttatású merényletnek.

A hatalmas afrikai országban sajnos már korábban is történtek terrorcselekmények, volt keresztényüldözés - mondta Afréka -, ugyanakkor mindez főként északon volt jellemző. Onnan sokan elmenekültek, a déli keresztény közösség befogadta őket, belső migrációs válság alakult ki emiatt, nőtt a munkanélküliség, az éhezés.

Owóban a támadók ott voltak a misén, és egyszer csak, akit értek, lelőttek, gyerekeket is. Ilyen délen eddig nem volt, azt gondoltuk, hogy a terrorizmus, a keresztényüldözés messze van. 2022 pünkösdje óta Nigéria sehol sem biztonságos, bárhol megtörténhet hasonló - mondja Afréka.

Az országban sajnos mindennaposnak számít az emberrablás. Az életben maradt áldozatok pedig súlyos traumákat hordoznak a lelkükben.

Az orvosi misszióját teljesítő Afréka legutóbb a helyi egyházmegye médiaközpontjában lévő stúdióban július elején felvett videofelvételen beszélt erről.

Két szerencsésen megmenekült áldozattal készített interjút, akiket nemrég raboltak el Nigériában.

Vivian Chinemerem egy fiatal lány, aki felidézte: május 15-én késő este a barátja vitte haza kocsival, amikor egy fegyveres férfiakat szállító autó megállította őket. A férfiak lövéseket adtak le, mire az egész út kiürült. A lányt és barátját kiszállították az autóból, és felszólították őket, hogy feküdjenek le az útra, miközben folyamatosan lőttek a levegőbe. Ezután megverték őket, majd bekötötték a szemüket, elszállították egy erdőhöz, majd az erdő közepére vitték őket. A szemük még mindig be volt kötve. Kis idő elteltével elkérték tőlük a telefonjukat, a pénztárcájukat, az irataikat és a bankszámlákhoz tartozó jelszavakat. Eközben többször megverték őket, hogy lássák, ha nem engedelmeskednek, annak komoly következményei lehetnek.

Megütötték a szememet, ami után napokig nem láttam rendesen" - mondja sírva a videón a lány, az átélt eseményekre emlékezve.

Az emberrablók beléptek a bankszámlákra, átutalták maguknak az ott lévő pénzt. Ha valaki nem adta meg rögtön a szükséges adatokat, azzal erőszakoskodni kezdtek. A lány barátjának több bankszámlája is volt, és a stressz hatására rossz PIN-kódot adott meg az egyik kártyához. A bank letiltotta a számlát. Az emberrablók dühükben lábon lőtték a férfit.

Miután elvették mindenüket, visszaszállították őket a kocsiba, és újra elindultak. Útközben arról beszélgettek, hogyan ölik meg őket, és hogyan dobják be a testüket a Niger folyóba.

Végül egy kihalt területen szabadon engedték őket. A lány a hátán vitte fel a barátját egy domboldalon, hogy segítséget kérjenek, mivel a férfi nem tudott mozogni.

Este 10-kor rabolták el őket, és reggel 5 óra volt, mire találtak segítséget. A férfit kórházba vitték, később amputálni kellett a lábujjait. A fiatal lány nem szerzett komoly, maradandó fizikai sérüléseket, de súlyos lelki traumát okozott számára az az éjszaka.

A stúdióban a másik interjúalany egy katolikus pap, Gerald Efobi atya volt. Őt május 20-án a kora esti órákban rabolták el.

Egy beteglátogatásról tartott hazafelé, amikor négy fegyveres férfi körbevette az autóját.

Az volt a szerencséje, hogy az emberrablók között konfliktus alakult ki. Ketten közülük mindenképpen meg akarták őt ölni, a másik két ember viszont nem merte megtenni, hiszen egy papról, Isten szolgájáról volt szó. Végül az egyet nem értés eredményeként szabadon engedték.

Tőle is elvették az értékeit, az autóját, a pénztárcáját, a mobilját, sőt meg is verték.

A pap arra kérte az embereket, hogy ha megnézik a vallomásaikról készült videót, imádkozzanak értük, és mindenki saját lehetőségeihez mérten segítsen, hogy Nigériában is biztonságban kimehessenek az emberek az utcára.

Fodor Réka megköszönte mindkettőjüknek az erőt és a bátorságot, hogy beszéltek az őket ért traumákról, hiszen fontos, hogy az emberek lássák és hallják, mi történik Nigériában."

Forrás: Magyar Kurír