844. nap: Egy helyett két hittantábor telt meg Vajdaságban

2022.07.14

A mai határainktól délre, a magyar lakta területeken nem elmaradnak az egyházi táborok, hanem zsúfoltságuk miatt duplázódik a számuk...

"A táborok a nagybecskereki püspökség szervezésével és anyagi támogatásával valósulhatnak meg. A főszervező Elias Ohoiledwarin indonéz származású verbita atya, aki az egész rendezvény lelke és motorja. Mindig gondoskodott a jó hangulatról és mindenkihez volt néhány kedves szava: a gyermekekhez és a táborvezetőkhöz is. Elias atya segítői a hitoktatók és a fiatal animátorok voltak. Az első nap nyitó szentmiséjét Koncz Tibor celebrálta. A tábor mottója: A Föld a mi közös otthonunk! Erre a témára épültek az előadások és a kézműves foglalkozások is.

Az első táborban a fiatalabb korosztály vett részt, a gyermekek a Bánát különböző településeiről érkeztek. A nyolcvan táborlakóval közel húsz felnőtt foglalkozott. A program mindennap sűrű és izgalmas volt. Nem maradtak el a napi szentmise, az előadások, de volt tanúságtétel, sok játék, ének, sport, kézművesség, íjászkodás, tűzoltó program, méhészkedés a Kolpingban, tábortűz, színjátszás, táncház is. A tábor résztvevőinek napi négyszer biztosították az étkezést; sátrakban, illetve a plébánia épületében és a Kolping-házban szállásolták el őket.

A vidám társaságot Német László nagybecskereki megyéspüspök is meglátogatta Fehér Roland atya társaságában. A gyermekek saját munkáikkal ajándékozták meg főpásztorukat, majd közös szentmisén és agapén vettek részt.

A fiatalok lelkesedését a nagy hőség sem vette el. A foglalkozások és a játék közben szép barátságok születtek. A gyerekek megtanulták tolerálni egymást, elfogadni azt, ha valaki másképpen gondolkodik, bocsánatot kérni és kibékülni egymással, odafigyelni a másikra és mobiltelefon nélkül eltölteni a napokat. A résztvevők bővítették a hitismeretüket, de hallhattak a környezetvédelem és a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról is.

Keresztény feladatunk, hogy a jövő generáció számára egészségesebb, élhetőbb környezetet tudjunk biztosítani friss levegővel, tiszta ivóvízzel és zöld övezettel.

A tábor hálaadó szentmisével zárult."

Forrás: Magyar Kurír