816. nap: Szalézi – lengyel konténerváros nyílt Ukrajnában

2022.06.16

Don Bosco rendje, Lengyelország Kormánya, valamint a helyi önkormányzat összefogásával készült egy átmeneti lakhely a menekültek számára.

"Mária városának, Mariapolisnak nevezték el azt a konténerházakból álló várost, amelyet a város önkormányzata számos előregyártott épületből hozott létre az ukrajnai háború miatt ideiglenesen kitelepítettek fogadására.

A konténerváros Lvivben (Lemberg), a Don Bosco Szaléziakkal együttműködve és a lengyel kormány támogatásával épült fel a Szihiv nevű, munkások lakta körzet szomszédságában, a Szent János Pál park közelében.

A Mariapolis felavatására május 19-én került sor Lviv régió kormányzója és Lviv katonai közigazgatásának képviselője, Maksym Kożycki, valamint a város polgármestere, Andriy Sadowy részvételével.

A konténervárost Andriy Bodnar szalézi atya, az altartomány vikáriusa áldotta meg a helyi plébános, Orest Fredyna kíséretében. "A városkának a Mariapolis nevet akartuk adni, ami annyit jelent: Mária városa. Mariupol rendkívül közel áll minden ukrán és minden békére vágyó ember szívéhez ezen a bolygón" - hangsúlyozta Bodnar atya. "Szeretnénk, ha az emberek ebben a konténervárosban eltelnének reménnyel; és hogy ez a kis Mariapolis mint jelkép Mariupol városa és egész Ukrajna újjászületésének látomása lehessen."

A Lengyelországból ajándékba kapott konténerházak emeletes ágyakkal, asztalokkal, szekrényekkel vannak felszerelve. Egyes helyiségek étkezőként, mosókonyhaként, valamint zuhanyozóként és WC-ként szolgálnak. A telken játszóteret is kialakítottak a gyerekeknek.

A szaléziak elsősorban az emberek lelkigondozását, lelki kísérését és pszichológiai támogatását nyújtják és mintegy 350 embernek élelmet biztosítanak majd, köszönhetően az Emilia-Romagna Régió által a Polgári Védelemmel és a VIS - Volontariato Internazionale per lo Sviluppo szalézi civil szervezettel együttműködve adományozott mobil konyhának.

"Sokan az ide költöző menekültek közül korábban itt éltek a lvivi közösségünkben: együtt imádkoztunk, mély, de fájdalmas beszélgetéseket folytattunk. Animátoraink különféle tevékenységeket szerveztek a gyerekeknek. Mi pedig továbbra is támogatni fogjuk ezeket az embereket ebben a nehéz időszakban" - mondta Bodnar atya.

Az állami hatóságok a maguk részéről köszönetet mondtak a szaléziaknak: "Köszönjük, hogy megosztjátok szívetek melegét és szereteteteket. Érezzük, hogy Isten kegyelme jelen van ebben a konténervárosban. Imádkozunk, hogy Isten Anyja vegye oltalma alá ezt a Mariapolist" - zárta gondolatait Sadowy polgármester."

Forrás: Magyar Kurír