809. nap: Pünkösdi mise: közel 50 halott Nigériában

2022.06.09

Újabb támadás érte nigériai testvéreinket Pünkösdkor...

"Ferenc pápa őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a terrortámadás közel ötven - közülük több gyerek - áldozatának és családtagjainak, akiket június 5-én, pünkösd ünnepén a délnyugat nigériai Ondo államban öltek meg ismeretlenek a katolikus szentmisén.

A pünkösdi szentmise ünneplése közben fegyveres férfiak hatoltak be az owói Xavéri Szent Ferenc-templomba, ahol tüzet nyitottak az ünneplőkre. Helyi híradások szerint a támadók párhuzamosan bombákat is robbantottak Ondo államban.

A Szentatya "imádkozik az áldozatokért és az országért, melyet fájdalmasan az ünneplés idején támadtak meg, mindenkit az Úrra bíz, az Isten által elküldött Szentlélek adjon vigaszt" - mondta Matteo Bruni, az Apostoli Szentszék sajtóirodájának igazgatója vasárnap.

Helyi orvosok a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a támadásban legalább ötven ember halt meg. Több tucat sebesültet Owóban a kórházban ápolnak. A közösségi média felületein az orvosok véradást kértek.

Jude Ayodeji Arogundade, az ondói egyházmegye megyéspüspöke, közelségét fejezte ki az áldozatokhoz és családtagjaikhoz - számolt be Augustine Ikwu, az egyházmegye kommunikációs igazgatója.

Ikwu atya aggodalmának adott hangot, hogy még sok sebesült halhat meg a támadás következtében, és fájdalmának, hogy az Egyházat érte erőszakos cselekmény.

Cáfolta azokat a közösségi médiában elterjedt állításokat mely szerint a támadók elrabolták volna a papot és a kongregáció tagjait. "A plébániához tartozó minden pap biztonságban van és senkit sem raboltak el" - mondja Ikwu atya a sajtóközleményben. "Az egyházmegye püspöke mellettük van ebben a nehéz időszakban." Még hozzátette, hogy a megyéspüspök minden katolikust arra kér, hogy "maradjon higgadt, jogkövető, és imádkozzon a békéért, és hogy minden visszatérjen a normalitás útjára a közösségben, az államban és az országban".

Ikwu atya elmondta, hogy a támadók kiléte ismeretlen, de a nigériai biztonsági erők az owói templomot körülvevő területhez kitelepültek. Még kifejezte reményét, hogy Isten segítsen helyreállítani a békét és a nyugalmat az országban.

"Istenhez fordulunk, hogy nyújtson vigaszt azoknak a családoknak, akik áldozatul estek ennek a szörnyű támadásnak és imádkozunk, hogy minden elhunyt nyugodjék békében" - mondta a kommunikációs igazgató.

A terrortámadásra reagálva Muhammadu Buhari nigériai köztársasági elnök közleményt adott ki, melyben őszinte részvétét fejezte ki az áldozatok családtagjainak és felszólította a sürgősségi ellátást nyújtókat a sebesültek segítésére. "Bármi történjék, ez az ország soha nem fogja megadni magát gonosz embereknek, és a sötétség soha nem győzheti le a fényt. Nigéria végül győzni fog" - olvasható az elnöki közleményben."

Forrás: Magyar Kurír