802. nap: Papokat raboltak el Nigériában

2022.06.02

A sok örömteli hír mellett tragédiák is történnek az afrikai országban...

"Sajtóértesülések szerint az emberrablók május 25-én a hajnali órákban hatoltak be a Katsina állambeli Szent Patrik katolikus templom plébániájára, és elhurcolták onnan Stephen Ojapa és Oliver Okpara atyát, valamint két ismeretlen fiút.

Chris Omotosho, az észak-nigériai sokotói egyházmegye kommunikációs igazgatója közleményben erősítette meg a történteket. Arra buzdította a híveket, hogy imádkozzanak az elraboltak biztonságos visszatéréséért. "Ma, május 25-én éjfélkor fegyveresek betörtek a Katsina állambeli kafuri önkormányzati területen fekvő Gidan Maikambo település Szent Patrik katolikus templomának papjai otthonába - olvasható a közleményben. - A plébánost, Stephen Ojapa atyát és káplánját, Oliver Okpara atyát és a házban tartózkodó másik két fiút elrabolták."

A közlemény szerint a támadás során elrabolt négy személy hollétéről nincs információ. "Imádkozzunk biztonságukért és szabadulásukért" - kérte az egyházmegye kommunikációs igazgatója.

A területen számos emberrablás és támadás történik, amelyek egyházi intézmények, papok, valamint szerzetesek és szerzetesnők ellen irányulnak. A hónap elején a kadunai érsekség adta hírül Joseph Aketeh Bako atya halálhírét, aki fogságban hunyt el, miután fegyveresek márciusban elrabolták a kudendai Szent János katolikus templomban lévő rezidenciájáról, ahol plébánosként szolgált.

Nigéria, különösen az északi régió, az elmúlt években súlyos biztonsági problémákkal néz szembe, amelyeket a Boko Haram iszlám szélsőséges terrorszervezet tevékenysége, valamint a nomád pásztorok és a helyi őslakos gazdálkodók közötti összecsapások táplálnak. Az utóbbi időben a számos emberrablásért, gyilkosságért és vidéki falvak elleni támadásért felelős fegyveres banditák nagy kihívás elé állítják a nigériai hatóságokat és biztonsági erőket."

Forrás: Magyar Kurír