767. nap: Fura húsvéti ajándék: „Krisztus feltámadt!” felirat a rakétán

2022.04.28

Ma egy beszélgetést adunk közzé, amely egy római katolikus helynökkel készült, aki a háború közepén él:

"Azt a hírt kaptuk, hogy az egyik részben megsemmisült rakétán ott volt oroszul a Krisztus feltámadt felirat" - számolt be Roman Krat, az odesszai egyházmegye helynöke, az egyházmegyei bíróság elnöke. Az ortodox húsvét kezdete után [Ukrajnában a görögkatolikusok az ortodoxokhoz hasonlóan egy héttel később ünneplik a húsvétot, mint a római katolikusok - a szerk.] néhány órával történt a támadás, a felirat tehát nem véletlen. "Attól félek, hogy ez csak a kezdet - mondta a pap. - Ma este, éjjel vagy holnap még történik majd valami. Nagyon valószínű." Roman atya azt mondja, öt-hat orosz rakétát dobtak aznap délután Odessza városára, ebből kettőt hatástalanítottak. A többi felrobbant, többen meghaltak. "Sajnos még nem lehet tudni az áldozatok pontos számát. Talán csak néhány nap múlva tudjuk meg a részleteket."

- Ön hol volt akkor?

- A városközpontban, és tisztán lehetett hallani a robbanásokat. Mélyből jövő hang. Valószínűleg ma először civil létesítményekre támadtak. Korábban is volt már több támadás a városban, de mindig olyan létesítmények ellen, mint a finomító, amelyet leromboltak, vagy a katonai bázisok a városon belül. De ma először lakóépületeket támadtak. Más ukrán városokat is így támadtak, Kijevtől Harkivig, de Odesszát máig ez nem érintette, valószínűleg azért, mert orosz város abban az értelemben, hogy a lakosság többsége oroszul beszél és erősen gyökeret vert az orosz kultúra.

- Milyen légkör uralkodik a városban a támadások után?

- Az emberek egyelőre viszonylag nyugodtak. Van némi nyugtalanság és bizonytalanság, de nem estek kétségbe, nincs pánik. Persze az, hogy mindennap szólnak a légvédelmi szirénák, érzékelteti, hogy háborús területen vagyunk. Az emberek nagy része azonban optimista és nyugodtan reagál, szinte irracionális, a szlávokra jellemző bátorsággal. Itt mindenki imádkozik. Mindannyian reménykedünk, hogy jobbra fordul a helyzet, és az imádság erős fegyvere egy olyan népnek, amely hisz Istenben. Talán kevéssé gyakorolja a hitét, de mélyen megéli.

- Nem keltett félelmet a mai támadás?

- Még csak néhány órája történt, nem tudom, mennyire befolyásolja majd a lakosságot. Én személy szerint érzem, hogy ezzel más lett a helyzet. A konfliktus kitörésétől máig biztonságban éreztem magam, mindig arra gondoltam, hogy majd akkor fogok félni, amikor Odesszában az első civil létesítményeket bombázzák. És ez megtörtént. Érzem, hogy beköszönt ezzel a nyugtalanság.

- Néhány órával azután támadtak Odesszára, hogy Rusztam Minnekajev orosz tábornok, a központi katonai körzet főparancsnok-helyettese azt mondta: "A Fekete-tenger partját vesszük célba." Gondolja, hogy van kapcsolat a két dolog között?

- Nem, biztosan nincs. Amit az oroszok mondanak, az propaganda, vagy csak a víziójuk. Amit azonban mi látunk, a valóság, az más. Minket reménnyel tölt el, amit Biden amerikai elnök mondott, hogy az Egyesült Államok számára a segítségnyújtás új szakasza kezdődik, Ukrajnát megsegítik nemcsak a védekezésben, hanem egészen a győzelmünkig."

Forrás: Magyar Kurír