746. nap: „Az emberek beleőrülnek az éhségbe és a bombázásokba”

2022.04.07

Egy pálos szerzetes beszámolóját adjuk közzé, aki a földi pokolban él már több, mint egy hónapja...

"Pavlo Tomasevszki, a mariupoli Częstochowai Miasszonyunk-templom plébánosa, pálos szerzetes számolt be a SIR hírügynökségnek a sokadik borzalomról, ami a napok óta orosz ostrom alatt lévő Mariupolban, Ukrajna mártírvárosában történik. A mészárlás egy erőszakkal véghezvitt exodushoz vált hasonlóvá. A SIR tegnap szerzett tudomást a hírről harkivi papoktól (Mariupol is a harkivi egyházmegyéhez tartozik). Sajnálatos módon Pavlo atya telefonon megerősítette mindezt.

"Tegnap összesen 7331 civilt menekítettek ki humanitárius folyosókon keresztül a legsúlyosabban érintett ukrán városokból. Ez majdnem kétszeres szám az előző napi 3343 menekülthöz képest. Egy online bejegyzésben az ukrán miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk azt írta, 2800 személy hagyta el saját gépjárművel Mariupol ostrom alatt lévő városát. Ám épp ez a gond: ha a meneküléshez használt buszokat az oroszok szervezik, az emberek inkább önállóan igyekeznek elhagyni a várost, és a kocsisorok gyakran a lövések célpontjává válnak - mondta a plébános. "Ilyen a háború, bárhol lőhetnek, bármikor agyonlőhetnek." Pavlo atya egy másik szerzetessel és a plébániai hívek egy csoportjával az ukrajnai háború tizedik napján hagyta el Mariupolt, de a közelben maradt.

Gyakorlatilag lehetetlen felvenni a kapcsolatot az ottmaradtakkal. "Megpróbáltam - mondta a szerzetes -, de nem jártam sikerrel. Nemrég a plébániánkhoz tartozó egyik hölgy elérte az édesanyját. Ez négy nappal ezelőtt történt. Azóta nincs kapcsolat. Meg kell értenetek, Mariupol városát olyan sokat bombázták, hogy lehetetlen kijutni onnan!"

Pavlo atya Mariupol romjai közelében követte a rendkívüli, világszintű imanapot, amelyet Ferenc pápa a béke előmozdításáért kezdeményezett. "Nagyon boldog vagyok, hogy a pápa Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta Ukrajnát és Oroszországot - mondta. - Őszintén remélem, hogy Oroszországgal változás történik és befejezi a harcot ellenünk.

Mariupol Szűz Mária városa. Az ördög gyűlöli Szűz Máriát, és így áll rajta bosszút, hogy lerombolja a városát."

Pavlo atya ugyanakkor elismeri, nehéz hinni abban, hogy a dolgok jobbra fordulhatnak. "Aki nem volt itt, nem értheti, mennyire szenvednek az emberek. Nem tudom, mennyit nyom a latba a pápa segítsége. Miközben Mariupolról gondolkodunk és beszélünk, ott nők és gyerekek halnak meg. Aggódunk és imádkozunk értük, együttérzünk velük, de ez nem menti meg az életüket."

"Ez az igazság. Az emberek beleőrülnek az éhségbe és a bombázásokba."

A segélykiáltás valójában a Nyugat politikai vezetőinek szól. "Európa és Amerika sokat tehet, de nem akar. A mi életünk a politikusoknak nem számít. Ők is régóta üzletelnek Oroszországgal. Még várnak. Csak Lengyelország értette meg, hogy ők lesznek a következők, akiket Oroszország megtámad." Pavlo atya azt mondta, "nincs már energiája" sokadjára is újból beszámolni az újságíróknak a városban zajló eseményekről, és azt kéri tőlük, iratkozzanak fel egy Telegram csatornára, amelyen valós időben követhetik a híreket.

Sok európai ország még mindig nem függesztette fel együttműködését Oroszországgal. Az ő pénzükért Oroszország minket öl meg. Vérünk az ő kezükön szárad."

A pálos plébános bocsánatot kért erős szavaiért, s később mégis megmagyarázta azokat: "Miközben az Európai Unió és Amerika azt mondja, hogy nagyon aggódnak, addig itt az emberek meghalnak."

Forrás: Magyar Kurír