739. nap: Lelőtték, majd püspökké szentelték

2022.03.31

Egy évvel a merénylet után, a felépülését és a Ferenc pápával való találkozását követően Christian Carlassare atya visszatért a dél-szudáni Rumbekbe, ahol március 25-én püspökké szentelték.

"A püspökké szentelés 2021 májusára tervezett szertartását a komboniánus pap hosszú rehabilitációja miatt halasztották későbbre. Az esemény ezáltal újjászületéssé is válik számára, ahogy az egyházmegye és a tragikus esemény által mélyen megrázott egész dél-szudáni egyház számára egyaránt.

A pápával való találkozásakor, a szertartás előestéjén Carlassare atya, aki a maga 44 évével a legfiatalabb olasz püspök, a Fides hírügynökségnek azt mondta: "Nyugalommal és bizalommal térek vissza. A belső félelmeim jelentették a legnagyobb aggodalmamat: mi, olaszok, nyugatiak talán nem vagyunk hozzászokva ezekhez a bizonytalan, kiszámíthatatlan helyzetekhez. Fontos a bizalom, csakis így akadályozhatjuk meg, hogy a félelmeink legyűrjenek és a hatalmukba kerítve blokkoljanak minket, és ne engedjenek előre menni."

A Ferenc pápával való március 14-i beszélgetés kapcsán így nyilatkozott a Fides hírügynökségnek: "Rendkívül bátorító beszélgetés volt, a pápa mindig kifejezte közelségét a történetemhez, s ezt újra meg akarta erősíteni, kiemelve annak szükségességét, hogy ne féljünk és emlékezzünk a fentről jövő támogatásra. Ez volt az első személyes találkozásom Ferenc pápával, ezelőtt csak üzeneteket kaptam. Összeköt bennünket Dél-Szudán szeretete, és különösen nagy örömmel tölt el, hogy közvetlenül a következő itteni látogatásának bejelentése után válhatok püspökké."

Carlassare atya így folytatta: "Az utazás valóban az ő békeakciója az országunkért. Mindannyian emlékszünk a három évvel ezelőtti húsvéti találkozásra a Vatikánban, amikor a Szentatya letérdelt és megcsókolta a politikai vezetők lábát, miután arra kérte őket, hogy őrizzék a békét. Aztán ott volt a rengeteg felhívás, közös ima és a látogatás vágya. Útja során vele tart majd Justin Welby canterburyi érsek, az anglikán egyház feje, a presbiteriánus egyház moderátora és más vallási vezetők. Minden egyházmegye képviselteti magát, és egy nagy zarándoklatot tervezünk Dzsuba városába. Mindenféle járművel érkeznek majd a hívek, akinek pedig nem telik erre, gyalog teszi meg az utat.

Az emberek úgy tekintenek a pápára mint aki minden hívőt egyesít, aki túlmutat a keresztény hit elemén, mert ő a béke autentikus képviselője. Figyelme mindig nagy bátorítást jelentett. Összességében véve az itteniek erősen bíznak az Egyházban, mely szintén hozzájárult békéjük megteremtéséhez és országuk megalakulásához (Dél-Szudán 2011-ben vált függetlenné Szudántól). Az ő szemükben a pápa egy püspök és egy békére vágyó ember, aki képes kapcsolatba lépni Istennel, hogy a béke érdekében közbenjárjon és tárgyaljon a helyi vezetőkkel és a világ vezetőivel. A dél-szudániak imáiban a pápa személye mindig jelen van, az emberek a személyes imáikban is megemlékeznek róla."

Forrás: Magyar Kurír