732. nap: Püspökeink imádkoztak Pozsonyban a békéért

2022.03.24

Az ukrajnai harcok befejezéséért és a békéért szervezett imádságot a Szent Egyed Közösség.

"Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE), az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma, valamint a Szlovák Püspöki Konferencia által szervezett, Európa a pandémián túl: egy új kezdet című tanácskozáson a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) részéről jelen van Székely János szombathelyi megyéspüpök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke és Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori szolgálatáért felelős esztergom-budapesti segédpüspök, az MKPK-nak az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottságába (COMECE) delegált tagja.

Pénteken este a pozsonyi székesegyházban imádkoztak Ukrajna békéjéért, az orosz és ukrán nép megbékéléséért. A világot vérrel áztató konfliktusok és erőszak végéért, a bombák elől menekülőkért és a gyűlölet áldozataiért. Afganisztán, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Irak és Szíria, Örményország és Azerbajdzsán, Mianmar, Jemen és Dél-Szudán népeiért. A Koreai-félsziget megbékéléséért. Egyenként sorolták fel a világ háború és erőszak által sújtott országait és régióit, miközben a kórus a Kyrie eleisont énekelte.

Az ökumenikus imaórát a Sant'Egidio közösség kezdeményezte, a mozgalom tagjai állították össze a könyörgéseket és az énekeket.

Jelen volt Eduard Heger szlovák miniszterelnök is a pozsonyi érsek-metropolita, Stanislav Zvolenský társaságában, a CCEE és a COMECE tagjai, valamint a társadalmi napok eseményein részt vevő küldöttek és a protestáns egyházak képviselői is.

Visszhangozzon a béke evangéliuma mindannyiunkban, és mozgósítson minket"- mondta elmélkedésében Christian Krieger református lelkész, az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnöke. "A béke evangéliuma vigasztalja meg a sebesült és gyászoló szíveket, bátorítsa azokat, akiket a bizalmatlanság fogva tart, hozzon nyugalmat cselekedeteinkbe és találkozásainkba, és erősítse meg a reményt. A jelent felkavarta a háború tragédiájának visszatérése Európa földjére, következményeként pedig a traumák és a pusztítás, amelyekről azt gondoltuk, hogy már a múltéi."

Krieger lelkész szerint az európai konfliktusnak négy tanulsága van. Az első, hogy a béke törékeny, és hogy "a békét magától értetődő vívmánynak tekintve világszerte felhagytunk azzal, hogy a megbékélésért munkálkodjunk; megfeledkeztünk a népek és az államok közötti megértés fontosságáról, a kölcsönös szolidaritásról és együttműködésről, hogy a helyi érdekek keresését részesítsük előnyben". A második tanulság, hogy "a tartós béke állandó figyelmet, folyamatos erőfeszítést igényel a kiengesztelődés érdekében". A harmadik tanulság, hogy "nincs béke igazságosság nélkül", és nincs béke anélkül, hogy "figyelembe vennénk az egyének és a népek jogos törekvéseit". Az utolsó lecke - mutatott rá Krieger tiszteletes -, hogy "Jézusban adatik nekünk béke".

Ahol tehát az "emberi gyűlölet és erőszak aláássa a békét, ott továbbra is minden erőnket meg kell mozgatnunk az igazságosság és a béke evangéliumi üzenetéért."

Forrás: Magyar Kurír