711. nap: Mise az óvóhelyeken – Kijev, 2022.

2022.03.03

A mai napon az ukrán érsek felhívását adjuk közzé. Imádkozzunk!!!

"Szvjatoszlav Sevcsuk ukrán görögkatolikus nagyérsek február 27-én, vasárnap video üzenetben számolt be helyzetükről, újra hangsúlyozva, hogy az Egyház az emberek mellett áll, és kérte a hívőket szerte a világon, hogy imádkozzanak Ukrajnáért.

Üdvözlet Kijevből, Ukrajnából! Ma 2022. február 27., vasárnap van. Túléltünk egy újabb rettenetes éjszakát - kezdi a kijev-halicsi főpásztor video üzenetét -, de az éjjel után nappal lesz, eljön a reggel. A sötétség után eljön a fény, mint ahogy a halál után eljön a feltámadás, amit ma mindannyian megünneplünk."

Azonban míg Ukrajna más részein a hívők meg tudják ünnepelni a feltámadt Krisztust, Kijevben a kijárási tilalom miatt nem tudnak templomba menni.

Így az Egyház fog elmenni a néphez, a hívekhez - jelentette be Sevcsuk érsek. - A papjaink "lemennek a föld alá, lemennek az óvóhelyekre, és ott celebrálják az Isteni Liturgiát. Az Egyház az emberek mellett van. (...) Krisztus Egyháza elviszi az Eucharisztikus Megváltót azokhoz, akik nehéz időket élnek meg, akiknek a feltámadás erejére és reményére van szükségük."

"Szeretnék mindenkit arra kérni, aki csak tud, menjen el templomba, menjen el Isteni Liturgiára! Menjen el ma gyónni, részesüljön az Oltáriszentségben."

Sevcsuk nagyérsek minden hívőt arra hív, vegye magához az Eucharisztiát azok nevében is, akik nem tudnak templomba menni, és "a szent áldozatot a katonáinkért mutassuk be". "Ma az ő kezükben van az életünk. Mutassunk be áldozatot azokért, akik ebben az Ukrajnában zajló aljas háborúban megsebesültek, akik elveszítették a bátorságukat, a menekültekért, akik úton vannak."

Szvjatoszlav Sevcsuk érsek köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki bármilyen módon Ukrajnát védelmezi, és megjegyezte, "valamikor kételkedtünk benne, hogy elég erősek a kormányzati intézményeink. Azt láttuk, hogy a kormány kiállta a próbát...".

Köszönetet mondott az ukrán katasztrófavédelemnek is, mindazoknak, akik sérült épületekből mentik az embereket, az orvosoknak, akik életeket mentenek, a tűzoltóknak, akiknek több száz tűzhöz kellett kivonulniuk a napokban országszerte.

Az ukrán görögkatolikus egyház vezetője nem feledkezett el az ukrán diaszpóráról sem, akiknek együttérzésüket, illetve a világszerte szolgáló ukrán püspököknek a szolidaritás számtalan jelét köszönte meg.

S végezetül háláját fejezte ki mindazoknak, "akik arra törekednek, hogy elmondják a világnak az igazságot Ukrajnáról, akik humanitárius segítséget nyújtanak, adományokat, gyógyszert gyűjtenek, vagy egyszerűen imádkoznak az ukrán nemzetért".

Forrás: Magyar Kurír