662. nap: Közel 1 millió ember menekül Mozambik északi részéről

2022.01.13

Politikai és társadalmi válság, fegyveres erőszak, létbizonytalanság, nagy számú menekülő ember - ez jellemzi ma Mozambikot...

"Cabo Delgado tartomány súlyos humanitárius válságon megy keresztül a terrorista erőszak miatt, a fejlődés megrekedt, a világjárvány terjedésének megelőzésére hozott megszorító intézkedések tovább nehezítik a helyzetet. Az egész régióban, különösen Pembában dúl a terrorista erőszak - írják a vallási vezetők.

A Fides hírügynökséghez eljuttatott közleményükben hangsúlyozzák, hogy a terrorcselekményeket nem szabad az iszlám valláshoz kötni. Elutasítják azokat a véleményeket, amelyek az erőszakos cselekményeket az iszlám alapelveivel hozzák összefüggésbe. "Elhatárolódunk azoktól a cselekményektől és emberektől, akik eltorzítják a vallási tanításokat, hogy ezzel igazolják az erőszakot" - jelentik ki egyhangúan a vallások vezetői.

A vallási vezetők közösségeik nevében kijelentik, hogy készek együttműködni a kormánnyal, a Cabo Delgado tartomány békéjéért tevékeny szerepet vállaló intézményekkel és szervezetekkel. "Kijelentjük, hogy szoros egységben vagyunk bármilyen szakadás fenyegetésével szemben, és egyhangúan elhatárolódunk a terrorista és szélsőséges cselekedetektől. Elkötelezetten egymás mellett állunk a béke és a testvériség felé vezető úton."

A lakosságot fenyegető tényezők közül kiemelik a társadalmi egyenlőtlenségeket, az írástudatlanság magas arányát, az erkölcsi-etikai értékek válságát és az etnikai, vallási polarizációt. Határozottan kiállnak amellett, hogy a vallások elhatárolódnak az erőszaktól és az előítéletektől, kiállnak az őszinte, nyílt, becsületes és mindenkit megszólító párbeszéd mellett.

Közleményükben azt kérik az állami vezetőktől, terjesszenek olyan üzeneteket, amelyek "eltántorítanak a szélsőségesekhez és bármiféle erőszakos mozgalomhoz való csatlakozástól". Hangsúlyozzák, hogy a fiatalok mellé kell állni, kísérni kell őket "a kiengesztelődés és a társadalmi beilleszkedés útján".

Cabo Delgado tartományban több mint négy éve zajlanak a fegyveres lázadók, köztük az Iszlám Államhoz köthető csoportok terrorista merényletei. A helyi hatóságok és a nemzetközi szervezetek szerint a konfliktusnak már 3100 halottja van és több mint 800 ezren vesztették el otthonukat, kényszerültek menekülésre, köztük legalább 400 ezer gyermek."

Forrás: Magyar Kurír