655. nap: Teréz anya nővérei veszélybe kerültek Indiában

2022.01.06

A Szeretet Misszionáriusai nem kaptak engedélyt a kormányzattól, hogy az eddigiek szerint folytassák a szolgálatukat. Így rendkívül nehéz anyagi helyzetbe kerültek. Imádkozzunk értük!

"Teréz anya nővéreinek a Fides hírügynökséghez is eljuttatott közleménye szerint "2021. december 25-én utasították el a Szeretet Misszionáriusai regisztrációjának - ami a Foreign Contribution Regulation Act (FCRA - külföldi hozzájárulást szabályozó törvény Indiában - a szerk.) értelmében kötelező - megújítását, mert nem feleltek meg az elfogadhatóság feltételeinek."

A Szeretet Misszionáriusai karitatív szervezetként be volt jegyezve az FCRA-nak megfelelően, regisztrációjuk 2021. október 25-ig volt érvényes. Utólag - több más szervezettel együtt, amelyeknek a regisztráció megújítására vonatkozó kérvénye még elbírálás alatt volt - meghosszabbították a regisztráció érvényességét 2021. december 25-ig.

A kérvényt azért nem bírálták el pozitívan, mert érkezett "néhány negatív információ" az elmúlt hetekben: Gudzsarátban szélsőséges csoportok azzal vádolták Teréz anya nővéreit, hogy "szolgálatukon keresztül áttérítik az embereket a kereszténységre".

Mary Prema Pierick nővér, a Szeretet Misszionáriusainak rendi elöljárója közleményt adott ki, melyben kijelentette, hogy a kérvényük felülbírálására várva azt kérték minden központjuktól, hogy a probléma megoldásáig "ne fogadjanak külföldi hozzájárulást".

Suresh Mathew kapucinus szerzetes, az Indian Currents hetilap igazgatója a Fides hírügynökségnek elmondta: "Ha nem engedélyezik a Szeretet Misszionáriusai regisztrációjának megújítását, akkor a kongregáció nem tud működni. A 22 ezer beteg és gondozott ember étel és orvosság nélkül marad. Az ilyen szociális és humanitárius feladatvállalást nem szabad veszélyeztetni."

Dominic Gomes, a kalkuttai főegyházmegye általános vikáriusa a Fidesnek nyilatkozva hozzátette: "Azzal, hogy megtagadták a Szeretet Misszionáriusai engedélyének megújítását, az állami hatóságok kegyetlen karácsonyi ajándékot adtak a szegények között is legszegényebbeknek. A Szeretet Misszionáriusai szerzetesnővérei és szerzetestestvérei gyakran az egyetlen barátai a leprásoknak, a kirekesztetteknek, akikhez senki nem lép oda. A keresztény közösségnek és szociális munkájának elutasítása leginkább azokat támadja gyáva módon, akik a legszegényebbek Indiában."

Forrás: Magyar Kurír