641. nap: Az Egyház missziós közösség – afrikai kezdeményezés

2021.12.23

Egy afrikai kísérlet a misszió irányába. Tanulhat belőle Európa is...

"Malawi katolikus egyházi vezetőinek legfőbb vágya, hogy megvalósuljon az Egyház első missziója, ami nem más, mint minden lélek üdvössége" - mondta a lilongwei főegyházmegyei Nathenje plébánosa, Stephen Chikhasu. Azért tartották fontosnak az egyesület megalakítását, mert látták, mekkora szakadék tátong a helyi közösségek vezetői és a helyi Egyház között. A törzsi vezetők közül többen panaszkodtak, hogy kigúnyolták őket, amikor csatlakozni akartak az egyházi csoportokhoz. "A helyi vezetők az egyik oldalon álltak, az Egyház a másikon. Szeretnénk visszavezetni őket az Egyházukhoz, amelynek életéhez pozitív módon hozzájárulhatnak" - mondta el Chikhasu, amikor létrehozta az egyesületet.

"Az emberek gonosznak tartottak minket, olyanoknak, akik nem mehetnek be a templomba - mondta el Kachule, az egyik falu vezetője. - Azt gondolták, hogy egy törzsi vezető nem járhat templomba. Ezen a mentalitáson változtatni kell. Vezetőnek lenni nem jelenti azt, hogy nem vagyunk keresztények. A kereszténységünk előbb volt, mint hogy a közösség vezetőivé váltunk volna. Köszönjük Chikhasu atyának, hogy visszavitt a minket megillető helyre."

A plébániák a maguk részéről azt szeretnék, hogy a helyi vezetők biztosítsák a vasárnap mint az Isten ünneplésére rendelt nap tiszteletét, és mozdítsák elő az ökumenét, hogy területükön a felekezetek békésen éljenek együtt. A helyi püspökök azt kérik, hogy a törzsi közösségek vezetői dolgozzanak ki olyan projekteket, amelyek elősegítik területük és plébániáik, vagyis népük integrált fejlődését."

Forrás: Magyar Kurír