620. nap: Csökken a fiatalok száma a lengyel templomokban is

2021.12.02

Még 10 - 20 évvel ezelőtt a lengyel templomok hétköznap is tele voltak fiatalokkal - mára már ez jelentősen megváltozott Lengyelországban is. Drámaian csökken a papi és szerzetesi hivatások száma is. Imádkozzunk lengyel testvéreinkért!

"Míg 1992 márciusában a megkérdezettek 94 százaléka minősítette magát hívőnek, illetve mélyen hívőnek, idén augusztusra ez a csoport 87,4 százalékot tett ki - ismertette a felmérési eredményeket a lengyel állami statisztikai hivatal (CBOS).

A jelentésben megjegyzik: a vallásosság továbbra is nagyobb arányban jellemző a nőkre, mint a férfiakra, és ezen mit sem változtatott a nők társadalmi szerepének és műveltségi szintjének növekedése, valamint az abortusztörvény módosítása elleni tiltakozások 2020 őszén.

A deklarált vallásosságnál gyorsabban csökkent viszont az utóbbi három évtizedben a vallásukat rendszeresen gyakorlók száma. Míg 1992-ben a katolikus lengyelek 69,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hetente legalább egyszer részt vesz szentmisén, idén ez a csoport mindössze 42,9 százalékot tett ki. Ezzel együtt nőtt a templomba nem rendszeresen járók, illetve a vallást egyáltalán nem gyakorlók száma - az utóbbi csoportba idén már a válaszadók 24,1 százaléka tartozott.

A 18 és 24 éves korcsoportban 1992-ben 93 százalékos, 2021-ben 71 százalékos volt a hívők aránya. A fiatal vallásgyakorlók aránya viszont három évtized alatt 69 százalékról 23-ra esett vissza. Az utóbbi években ebben a korcsoportban érzékelhető a legdinamikusabban csökkenő tendencia a vallásos hitet, valamint a vallásgyakorlást illetően.

A vallásgyakorlástól történő elfordulás folyamata az egész társadalomban tavaly májustól gyorsult fel jelentősebb mértékben. Ezt a jelenséget a CBOS jelentése egyrészt az egyházi személyek által kiskorúakkal szemben elkövetett visszaélésekkel összefüggő, az utóbbi hónapokban nyilvánosságra került botrányokkal, másrészt a Covid-19-járvánnyal járó egészségügyi szigorításokkal magyarázza."

Forrás: Magyar Kurír