606. nap: Új kápolna a Hargitán

2021.11.18

Szent Ilona tiszteletére Csíkajnád falu határában kápolna épül. Ritkaság a mai Európában, hogy nem bezárnak egy templomot, hanem építenek egyet...

"A kápolnahely a falu határában, az egykori Balaskó-vár (a szomszédos Csíkszentmihály felől a hosszan elnyúló Kőd és Kőcsonka magaslata alatt láthatók Balaskó várának romjai) és a bánya közelében található, a közelben haladtak el valamikor az Erdélyt Moldvával összekötő szekérútvonalak. Vannak olyan helytörténeti feltételezések, hogy kisebb szentély vagy ispotályos hely is lehetett itt. A helynevet régi térképeken és jegyzőkönyvekben is megtaláltuk, tehát nemcsak az emlékezet őrizte meg a kápolnahely dűlő vagy a határkereszt megnevezését. Egyébként Szent Ilona-freskó található a közeli göröcsfalvi templomban.

Az építtető a csíkajnádi Szent István Szervezet és a plébánia. Az építkezés idén nyáron kezdődött el. A munkálatokat pályázatokból, a helyi közbirtokosság támogatásából, illetve a hívek, elszármazott családok adományából próbáljuk megvalósítani.

Reméljük, hogy támogatóink segítségével és közösségi összefogással a jövő évben el tudjuk végezni a munkálatokat.

A Szent Ilona-kápolna építése október végére látványos szakaszhoz érkezett: az épületet befedték és a keresztet is elhelyezték a tornyon."

Forrás: Magyar Kurír