599. nap: Egy etióp főpap imakérése

2021.11.11

Hatalmasat változott Etiópia egy év alatt: a magasból a mélybe zuhant az ország, vele együtt pedig a lakosság is. Vége a gazdasági jólétnek, a békességnek...

"A konfliktus áldozatai a szegények, ezért van szükség a pártok közötti párbeszédre, hogy visszaállíthassuk a társadalmi egyensúlyt. A háború haszontalan, az emberek szenvednek. Békére és biztonságra van szükségünk" - nyilatkozta Hosanna apostoli kormányzója. A püspök mindenkit imára buzdít. Szükségünk van az imára, a párbeszédre Istennel, mert tőle származik az igazi béke. Mindenkit arra kérek, hogy imádkozzon.

A Fides hírügynökség forrásai megerősítik, hogy az etiópiai helyzet drámai: egy évvel a tigréi háború kitörése után káosz uralkodik, és Abij miniszterelnök vezetői szerepe egyre bizonytalanabb.

Az afrikai ország fejlődését néhány hónappal ezelőtt még példaértékűnek tartották. Itt, a világ egyik "legforróbb" helyén található az Afrikai Unió székhelye, a politikai stabilitás középpontja. A gazdaság rohamosan fejlődött, az ország vezetője pedig 2019-ben megkapta a Nobel-békedíjat, miután előmozdította a nemzetközi együttműködést, békét kötött a szomszédos Eritreával, és fontos reformokat vezetett be.

Mindez elveszett az elmúlt tizenkét hónapban. 2020. november 3-án a Tigréi Népi Felszabadítási Front, miután engedély nélküli választásokat tartott, átvette az irányítást Addisz-Abeba felett, lezárta a régiót, és megszüntetett minden kommunikációt az ország többi részével. Abij miniszterelnök, az oromók (egy etiópiai népcsoport, mely állítólagos diszkrimináció miatt szemben áll a kormánnyal) vezére, aki a pünkösdi-karizmatikus mozgalomhoz tartozik a főleg ortodox keresztény országban, azonnal engedélyezte a fegyveres erők bevonását, figyelmen kívül hagyva mindenkit, aki a helyzet diplomáciai megoldása mellett érvelt."

Forrás: Magyar Kurír