536. nap: NEK - Szerda: a Türelem napja

2021.09.09

A Kongresszus harmadik napjának középpontjában a türelem állt. Sok értékes tapasztalatra tettünk szert, és volt alkalom gyakorolni is ezt az erényt. :-)

A laudest Kisboldogasszony ünnepén, Stanisław Gądecki poznańi érsek vezetésével énekeltük, az egyház ősi nyelvén, latinul. Homíliájában az érsek atya kiemelte: "Ha elszakadunk Istentől, önmagunktól is elszakadunk. (...) Jézussal való találkozásunk nem korlátozható a szentáldozásban töltött pillanatokra. A szentmisét mindennap át kell élnünk. Arra kell törekednünk, hogy az életünket valóban eucharisztikussá tegyük, azaz hálát adjunk. Valamint arra is, hogy cselekedeteink a szívünkben élő Jézusról tanúskodjanak." Mária születésének ünnepén beszélt arról, hogy az élet hatalmas ajándék, sose feledjük, valakitől kaptuk. Majd dicséretet mondott a Szűzanyának. "Örvendezzünk mindannyian a mai ünnepen. (...) Ünnepeljük Mária, Anyánk születését együtt, mert mi mindannyian az ő gyermekei vagyunk. (...) Ünnepeljük a Béke Anyjának születését" - zárta beszédét az érsek.

A nap katekézisét Mianmar első bíborosától, Charles Maung Botól hallhattuk, akitől sokat tanultunk ma a türelemről. "Ez olyan, mint a pünkösdi pillanat. (...) A Szentlélek erős szele árad keresztül ezen a csarnokon. (...) Nagyszerű vagy Magyarország, áldott vagy a világ összes nemzete között! A magyar Egyház a türelem és a tűrés által formált egyház. Nagy csodálatot vált ki bennem. (...) Nagy örömmel gondolok vissza ennek a bátor egyháznak a történetére. (...) Hűséges tanúi voltatok az Evangéliumnak." Ezt követően áldást mondott hazánkra, majd Mianmar vallási megoszlásáról beszélt. A többségében buddhista országban, a katolikusok száma egyre erősödik, sok hivatás születik. De számos konfliktus, természeti csapások és a COVID vírus az elmúlt időben nagyon megpróbálta őket. "Szükségünk van az imáitokra" - kérte a bíboros. Majd a Csomóoldó Boldogasszony tiszteletét ismertette, amely Ferenc pápának is kedvence. "A türelem kioldja a csomókat az életünkben. (...) Mária által szívünk minden csomója kioldható."Előadásában a türelem erénye kapcsán idézett Szókratésztől, Szent Páltól és Teréz anyától is. Kitért arra, hogy Isten végtelenül türelmes hozzánk, és az Egyházzal is. A bíboros a Szentírásból hozott személyek példájával hozta még közelebb hozzánk a türelem erényét. "Az Eucharisztia a türelem szentsége. Jézus vár ránk! Az eucharisztikus Jézus várja, hogy olyanok legyünk, mint Ő." - emelte ki. Végül a türelem gyakorlásához adott hasznos tanácsokat a hallgatóságnak. Legyünk türelmesek önmagunkhoz, legyünk pozitívak, és legyen 10 másodperces türelmünk, azaz ne reagáljunk egyből!" Végül az előadó megköszönte a jelenlévők türelmét is. J

A Debreceni Táncegyüttes rövid fellépése után a Katolikus Shalom Közösség alapítójának, Moyses Azevedonak tanúságtétele következett. A Brazíliában 1980-ban tartott Eucharisztikus Kongresszuson kapta meg az elhívást a Közösség megalapítására. Ott ajánlotta fel életét Istennek, az evangelizációhoz, II. János Pál pápával való találkozásakor. Később megszületett az Úr pizzériájának ötlete, azaz egy pizzéria, ami egyben evangelizációs központ. Azevedo hozzá hasonló lelkes fiatalokkal nyitotta meg ezt a missziós teret. Mellette egy kápolna is megbújt, így a személyes beszélgetések gyakran végződtek az Oltáriszentség előtti imában. "Életünk felajánlása odavonzotta a Szentlélek erejét" - vallotta meg. A shalom szó hangzott el a Feltámadott ajkáról, Jézus saját nyelvén. Azevedo beszélt még a pandémia okozta kihívásokról, hogyan fordultak még jobban a hajléktalanok felé. Felhívta figyelmünket, hogy találjuk meg korunk "Tamásait", hogy ők is megtapasztalhassák a Feltámadottal való találkozást.

A mai napon a rövid szünet után egyből a fakultációk kezdődtek, mert délután tartották különböző nyelveken a plébániai szentmiséket. A magyar nyelvű szentmisét Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek celebrálta a megtelt Mátyás templomban. Mária életéről elmélkedett, kiemelve, hogy ő odaadta életét Istennek, és ebben végig ki is tartott. Mi, emberek, sokszor visszavesszük az Istennek tett felajánlásainkat. A Szűzanya békességben volt Istennel, embertársaival és önmagával is. Mária az Eucharisztia asszonya is, aki felajánlotta életét, méhét, hogy hordozza Jézust. Ő volt az első tabernákulum. Az érsek atya megemlékezett Buda felszabadításáról, amelyben Máriának is nagy szerepet tulajdonítottak az akkori hívők. Ma is nagyon kell fohászkodnunk hozzá, mert az ő gyermekei vagyunk.

Este a Széll Kálmán téri missziós színpadon Damian Stayne tartott gyógyító imádságot, amelyen nagyon sokan vettek részt. Mi csak a kulturális programra tartva hallottuk és láttuk, de így is örültünk a téren összegyűlt érdeklődőknek. Az Erkel Ferenc színházban fellépő világhírű és hungarikumként is számon tartott 100 Tagú Cigányzenekar koncertje parádés volt. Másfél óra magas színvonalú, vastapsban gazdag, ismert műveket felvonultató előadást hallhattunk. Az előadáson Erdő Péter bíboros is részt vett.