535. nap: NEK - Kedd: a Békesség napja

2021.09.08

Elérkezett a NEK második napja, amely a BÉKÉT állította a középpontba. Kedden is nagyon gazdag sok kegyelmi pillanatot éltünk meg, és bepillantást nyerhettünk más nemzetek életébe.

A reggeli imát Ternyák Csaba, egri érsek vezette, aki elmondta, hogy a békesség az egyik legfontosabb örökségünk Jézus Krisztustól. Ő egész életében az Atya akaratát kereste, és ennek az akaratnak teljesítése volt a benne lakó végtelen béke záloga. "Mi is az Atya közelségében keressük a békességet. (...) Szívünk békéje kihat a közösség, a társadalom lelki állapotára. (...) Mindannyiunk legnemesebb törekvése, békében lenni önmagunkkal, családunkkal, azokkal, akik között élünk; és békében lenni magával Istennel. Hogyan tehetünk szert erre a békére? (...) Hogyan segít ebben bennünket ebben a NEK? Ráirányítja a figyelmünket a szentáldozás, a szentségimádás, az imádság és a jó cselekedetek fontosságára. (...) A napi szentáldozás tartja életben, táplálja a bennünk lakó új embert. Ezért nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen magukhoz vegyük, belőle éljünk. (...)

A nap katekézisét Gérald Lacroix bíboros, prímás, a kanadai Quebec érseke tartotta, akinek vidámsága, közvetlen személyisége megérintett minket. "Az Eucharisztia kimeríthetetlen, végtelen, örökkévaló és ingyen járulhat hozzá mindenki, aki a békét éhezi és szomjazza. (..) A Jézus Krisztus által felajánlott békét nagylelkűen kell osztogatni. Ezért mondom nektek: "Békesség veletek!" " . Az érsek felidézte a feltámadt Jézus első találkozását a tanítványaival, Lukács evangéliuma nyomán (Lk 24,36). Ezt követően mesélt misszionáriusi éveiről, amikor Kolumbiában a hegyek között, sok faluban szolgált nagyon nehéz körülmények között. A megpróbáltatásokat Jézussal való személyes kapcsolata, és a napi szentmise bemutatása segítségével tudta legyőzni. Lacroix bíboros katekézise végén, a 2008. évi québeci Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus himnuszának eléneklésére hívott minket. Nem mindennapi élmény volt számunkra.

A kulturális percekben Miklósa Erika operaénekesnőtől hallhattunk ismert műveket. Majd Louis Raphaёl Sako bíboros, bagdadi érsek, káld katolikus pátriárka tanúságtétele következett, akitől megismerhettük az üldözött káld katolikus egyház történetét és lelkiségét. 2014-ben Szíriát 120 ezer ember hagyta el egy éjszaka alatt, de a hitüket megőrizték. A Káld Katolikus Egyház krisztológiája kicsit más, a keleti liturgia a ragyogó fényt a templom középpontjába helyezi, hogy megvilágítsa az Eucharisztia asztalát és a Szent Bibliát. "Egy keresztény hívő, misztikus, spirituális tapasztalat nélkül nem mondható teljesnek. (...) A spiritualitás azt jelenti, hogy a Szentlélek imádkozik bennünk."-monda Sako bíboros. A keleti gondolkodásban nagyon fontos a család és a közösség, nyugaton az individualizmus került előtérbe. "A nyugati világban az embereknek nincs bátorságuk kimondani, hogy keresztények." - hívta fel figyelmünket az előadó. Az érsek mesélt Ferenc pápa tavaszi látogatásáról, ami pozitív irányba változtatta meg a hívőket, de a muszlimokat is.


A szentmisét a Fülöp-szigetekről 11 ezer kilométert utazott José Serofia Palma cebui érsek mutatta be, a kassai vértanúk, Szent Márk, István és Menyhért ünnepén. "A béke nem jelenti a fájdalom és a szenvedés hiányát, hanem Isten békéjének megtapasztalását és jelenlétének felismerését a fájdalomban és a szenvedésben."- mondta az érsek. Az ünnep kapcsán a szent vértanúk életét elevenítette fel pár gondolatban. "Isten békéje legyen velünk mindig küldetésünk során, és Égi Édesanyánk, a Béke Királynője járjon közben mindannyiunkért! - imádkozta Palma érsek.

Az ebédszünet után volt lehetőség elcsendesedni a kápolnában az Oltáriszentség előtt, ahová éppen előttünk érkezett Erdő Péter bíboros is. Délután következtek a fakultációk, 4 különböző témában. Mi Dabóczi Kálmánt és munkatársait hallgattuk meg a 72 Tanítvány Mozgalomról. A mozgalom Erdő Péter bíboros ösztönzésére alakult, és az Egyházunkon belül működő közösségek közti összefogásra és hálózatépítésre helyezi a hangsúlyt. Dabóczi Kálmán elnök a Mozgalom célkitűzéseit mondta el, majd átadta a szót a Magyar Schönstatt Család képviselőinek, akik a házasság szentségét az Eucharisztia fényében ismertették. Ezt követően megtudtuk, hogy mennyi hasznos segítséget találhatunk a www.bizdramagad.hu oldalon, ill. az Egyházon belül működő közösségek keresésében a www.kozossegek.hu weblapon. A Sant'Egidio Közösség vezetője, Szőke Péter, a közösség tevékenységéről számolt be.

A NEK időtartama alatt a szervezők, az itt élőket is szeretnék bevonni az eseményekbe, ezért a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén kora délutántól estig egy-egy missziós színpad várja az arra járókat. A színpad mellett a "Meghallgatlak" sátorban lehetőség van lelki beszélgetésre, de a színpad körül az önkéntesek is segítenek az érdeklődőknek megismerkedni a kereszténységgel. A színpadokon keresztény zenei együttesek lépnek fel: Csiszér László, Eucharist, Kaláka, Pintér Béla, Szabad-ON, Flach Ferenc, Andelic Jonatán... Ismert emberek tanúságtételeit lehet meghallgatni, többek között Böjte Csaba, Dr. Csókay András, Varga László és Székely János püspökök, amerikai evangelizátorok. Délután 4-5 között a gyermekekre is gondoltak a szervezők, mert számukra kedves programokkal készültek.

Mi is kilátogattunk délután a Széll Kálmán térre, és öröm volt látni, hogy egyre többen érkeztek ill. álltak meg Pintér Béla dicsőítő dalait hallgatni. Sok gyerek tapsolt és táncolt a gyerekeknek írt dalokra, majd kicsit később a felnőttek kedvencei következtek. Köztük az alábbi dal is:

"Keresek
Egy tükröt, mi megmondja végre az igazi nevemet
Azt, hogy ki lehetek
Én elhiszem,
Hogy van aki túl lát a felszinen
Őt nem érdekli már a kirakat,
Megmondja nekem az igazat.

Ki vagyok én igazán?
Hol az igazi hazám?
Szimplán, pőrén, meztelen
Mennyit ér az életem?

Teszem csak a dolgomat,
Cipelem a sorsomat,
A lelkem mélyén, legbelül
Isten alakú az űr!

Keresek
Egy tükröt mi megmondja végre az igazi nevemet,

Azt, hogy ki lehetek."

Pintér Béla - Ki vagyok én