534. nap: NEK - Hétfő: a Jóság napja

2021.09.07

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus rendezvényei a Hungexpo területén zajlanak, ahová csak a karszalag átvétele után léphettünk be. Regisztrált zarándokokként bőséges zarándokcsomagot is kaptunk, ill. a karszalag az ebédre és a budapesti tömegközlekedés ingyenes használatára is feljogosít. Mi még vasárnap a nyitómise után, a Szent István téren felállított információs ponton tettük meg ezt a lépést. Sokan voltunk, de öröm volt látni, hogy mindenki türelmesen, érdeklődve várta, hogy sorra kerüljön. 

Hétfő reggel minden zarándok a Hungexpo felé igyekezett, nagy volt a buszokon a NEK- es karszalagok sűrűsége. :-) A Kongresszus első napja a Jóság napja címet kapta. A reggeli program a legnagyobb pavilonban a laudessel (a zsolozsma reggeli dicsérete) indult, amelyet Veres András győri megyéspüspök vezetett. "Megértjük-e, észrevesszük-e életünkben Isten jóságát? Cselekedeteinkben láthatóvá válik-e ez a jóság? Vagyis irgalmasok vagyunk-e egymáshoz?" - tette fel püspök atya a fenti kérdéseit. "A Lélek azért adja ajándékait, hogy azokkal bennünket cselekedetekre késztessen, amelyek Isten Országát építik bennünk is és körülöttünk is. A Lélek ajándékai tehát feltételei a Lélek gyümölcseinek. Az ajándék mindig szeretetből fakad, ezért mondhatjuk, hogy a szeretet a legalapvetőbb ajándék. (...) Törekedjünk tehát Isten szeretetében, jóságában, irgalmasságában élni!" - zárta beszédét a megyéspüspök.

Az imádság után Hilarion Alfejev volokolamszki metropolita előadását hallottuk az Eucharisztia ortodox felfogásáról. A nap katekézisét tartó Orani João Tempesta brazil bíboros, Rio de Janeiro érseke a járványhelyzet miatt nem tudott személyesen megjelenni, ezért videóüzenetben küldte el tanítását. A Jazzation acapella együttes számai után, Szabó Konstantin görögkatolikus káplán tanúságtétele rendített meg minket, aki Kárpátalján szolgál. 1948-tól kezdve sok üldözésben volt része neki is, és az egész közösségnek. 40 évig tartó katakomba időszak után 1989-től kezdve működhetnek szabadon, de a teljes rehabilitáció azóta sem történt meg. "Más időket élünk, nagyon gyakran hallom ezt, de az ellenség ma is ugyanaz. A sátán, a gonosz, amely mint diabolosz, most is megosztani akar, eltéríteni Istentől. Egy olyan társadalmat akar létrehozni, amelyben minden a feje tetején áll. Ahol minden, ami érték, ami szent, ami szép, ami jó, az nem kell." - emelte ki az atya. 

Egy rövid szünet után következett a legszentebb áldozat bemutatása, amelynek főcelebránsa Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke volt. Szent Lukács evangéliumának (Lk 6,6-11) szavaiból kiindulva az elsorvadt kézre és a szombat törvényére hívta fel figyelmünket. "Az Emberfia képes beteljesíteni a szombatot, felfedve Isten szeretetét, ami elmegy a teljes odaadásig. (...) A szombat törvénye a szeretet törvénye, az élet odaadásának törvénye. (...) A szombatot felváltja és kiteljesíti a vasárnap. Az Eucharisztia a vasárnap szíve. Arra indít bennünket, hogy beteljesítsük a szeretet törvényét. Az Eucharisztikus Kongresszus lehetőség mindenki számára, hogy megéljük az Eucharisztiát mindennapi életünk során." - tanította Marini érsek. Nagyon felemelő volt ott lenni a szentmisén egy ilyen nagy teremben, ennyi hívővel és szolgálóval. Megéltük a távolságok ellenére, hogy egy közösség vagyunk, méghozzá egy nagyon sokszínű, fegyelmezett, de örömteli közösség. 

Az ebédszünetben két nagy pavilonban, rendezett körülmények között, elfogyaszthattuk a számunkra biztosított meleg ételt. Gördülékenyen ment ez a program is, hála a sok segítőnek. A finom ebéd után következtek a délutáni fakultációk. Egy időben, 4 helyszínen, 4 előadó közül tudtuk kiválasztani a számunkra legérdekesebbet. Mi Damian Stayne, a Cor et Lumen Christi katolikus karizmatikus közösség alapítójának előadására ültünk be, de előtte át kellett vennünk a tolmácsoláshoz szükséges készüléket. A cserkészek jól végezték dolgukat, így rövid várakozás után már kezünkben volt a fontos készülék. Damian először közös imára hívta a jelenlévőket, majd előadásában az Eucharisztiáról és Jézus Nevének erejéről osztott meg gondolatokat. "Nincs vágyakozó hitünk." - hívta fel figyelmünket az előadó. "Nehezen halljuk meg, ha Isten szól hozzánk a szentmisén. (...) Pedig a szentmisének robbanószerként kellene hatnia az életünkben." Damian ezután Jézus Szent Nevéről beszélt, és beszámolt arról, hogy ő már 25 éve imádkozza a Jézus-imát. URAM JÉZUS KRISZTUS, ÉLŐ ISTEN FIA, KÖNYÖRÜLJ RAJTAM BŰNÖSÖN! "Ezt az imát csak a Szentlélek segítségével tudjuk imádkozni. A szükséget és az alázatosságot fejezi ki. (...) Isten nevét kimondva, Őt jelenítjük meg. Az Ő neve magában hordozza azt a jelenlétet, amit képvisel. Jézus Neve mindent magában foglal. Jézus Neve által bárki, bárhol, bármikor imádkozhat. Jézus Nevének ereje által tapasztaltunk meg gyógyulást és szabadulást. Jézus Neve gyógyszer, valóban az. (...) Legyen a kezünkben egy szentolvasó vagy egy csotki, hogy emlékeztessen bennünket Jézus Szent Nevének segítségül hívására." 

A tartalmas fakultáció után a kápolna felé indultunk el, amelynek előterében gyónási lehetőség is volt. A nap zárásaként sokan imádkoztak az Oltáriszentség előtt. 17 órára kiürült a rendezvényközpont, sokan elindultak a városban szervezett kapcsolódó programokra, koncertekre. Sok lehetőség közül lehet mindennap választani, ki-ki meg tudja találni a neki tetszőt.