529. nap: Az Eucharisztikus Kongresszus monstranciája

2021.09.02

Az alábbiakban a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készült Szentségtartó történetével ismerkedhetünk meg.

A szeptemberi eucharisztikus világesemény monstranciáját különös gondossággal tervezte meg Lenzsér-Mezei Kata. Az építész, ötvösművész alkotását választotta ki a zsűri azon a pályázaton, amelyet a kongresszus reprezentatív monstranciájának művészi tervezésére és elkészítésére írtak ki. Az alkotás a hasonló szakrális ötvösművészeti tárgyak hagyományos felépítését követi. A 2019-es Forráspont ifjúsági napon mutatták be a nagyközönségnek a szentségmutatót. Az ötvösművész számára fontos volt, hogy alkotásával közvetítse a tiszta isteni szeretetet.

A monstrancia számos szakma szakembereinek együttműködéséből született meg. Az alkotás magassága 157,5 centiméter, ebből a kivehető rész 70,5 centiméter. Az Oltáriszentségtartó egyes elemeit a legnagyobbtól a legkisebb felé haladva készítették el. A legnagyobb, külső acélrészek gyártásánál, összeállításánál lakatos szakember is közreműködött. Ezután következett az ezüst monstrancia gyártása, amely részben a művész budapesti műhelyében, illetve egy zalacsányi ezüstműves műhelyben zajlott.

Bekapcsolódtak a megvalósítás folyamatába a galvanizálók, akik az ezüst és az arany bevonattal látták el a monstranciát. Majd a gravírozó és az üvegműves szakemberek munkájára volt szükség a glória és egyéb kiegészítő elemek elkészítéséhez. A koncepció fontos eleme a forrás, amely a talapzatból fakad, és felfelé, a szentség felé mutat, vezeti a szemet, a szentségtartónál kinyílik és körbeöleli azt.

A változatos felületkidolgozás és üveg társítása figyelemreméltó hatást kelt. A kivehető úrmutató selyemfényűre polírozott ezüstből, míg az ostyához legközelebb kerülő szentségház magas fényű aranyozott ezüstből készül. Az elkészítés során két rétegben aranyat hordanak majd fel a látványterven látható víztiszta üvegkorongra. A szárba kék színű üvegbetét kerül, ami elölről és hátulról fényesen csillog, oldalról viszont matt felületen törik majd meg rajta a fény.

Feliratok és egyéb motívumok süllyesztett, illetve síkban tartott arany berakásként jelennek majd meg. A kisebbik talapzaton csak keresztek, a nagyobb talapzaton az A [alfa] és Ω [omega] betűk is szerepelnek. A hosszú száron a Kongresszus mottója ("Minden forrásom belőled fakad") lesz olvasható magyar és latin nyelven. A készítés idejét és alkalmát az arany kapszula körirata fogja megjelölni: +LII.+CONGRESS+EUCHARISTIC+INTERNAT+BUDAPEST+2020

Forrás: www.iec2020.hu