508. nap: Eucharisztikus csodák – Krakkó (Wawel), Lengyelország

2021.08.12

A mai napon egy Lengyelországban történt csodát ismerhetünk meg, ahol az Oltáriszentséget ellopták, de Isten megmentette a megszentségtelenítéstől.

A csoda Krakkó közelében, egy Wawel nevű faluban történt a 14. században. A kis falusi templomot tolvajok támadták meg, és ellopták az aranynak vélt szentségtartót, az Oltáriszentséggel együtt. Később rájöttek, hogy a pikszis nem aranyból van, ezért bedobták a falu melletti mocsárba. Közben a hívek és az atyák az ellopott érték keresésére indultak, de rájuk esteledett. A sötétedés után azonban különös fényre lettek figyelmesek a mocsár felől. A ragyogó fénysugarakat több kilométerről is látták. Az esetet jelentették a püspöknek, aki háromnapi imádságot és böjtöt rendelt el. A harmadik napon körmenetben mentek a mocsárhoz, ahol megtalálták a fény forrását, a szentségtartót, benne az épen maradt Szentostyákkal. A nép nagy örömmel adott hálát Istennek a csodáért.

A csodát elismerték és III. Kázmér lengyel király elrendelte, hogy az eucharisztikus csoda tiszteletére építsenek egy templomot, és az a Corpus Christi nevet kapja. Úrnapjának ünnepén minden évben megemlékeznek a csodáról a krakkói Corpus Christi-templomban.