478. nap: Ferenc pápa beszéde a kórház ablakából

2021.07.13

Különleges alkalom, hogy egy pápa a kórházból beszél Isten népéhez. Vasárnap erre került sor...

"Örülök, hogy megtarthatjuk a szokásos, vasárnapi, közös Angelus-imát innen, a Gemelli Kórházból is. Szeretnék köszönetet mondani mindannyiatoknak: éreztem közelségeteket és imádságos támogatásotokat. Szívből köszönöm! A mai szentmisén hallott evangélium elbeszéli, hogy Jézus tanítványai, akiknek küldetést adott, "olajjal megkenve sok beteget meggyógyítottak" (Mk 6,13). Ez az "olaj" eszünkbe juttatja a betegek kenetének szentségét, amely megerősít lélekben és testben. De ez az "olaj" a beteggel törődők meghallgatása, közelsége, gondoskodása, gyengédsége is: olyan, mint a simogatás, melytől az ember jobban érzi magát, mely enyhíti a fájdalmat és bátorságot önt belénk.

Előbb-utóbb mindannyiunknak - mindenkinek - szüksége van a közelségnek és a gyengédségnek erre a "kenetére", és mindannyian adhatunk belőle valakinek egy látogatással, egy telefonhívással, egy kéznyújtással a rászorulók felé.

Ne feledjük, hogy az utolsó ítéletkor - Máté evangéliumának 25. fejezete - az egyik dolog, amit számon fognak kérni tőlünk, az a betegekhez való közelség lesz!

Ezekben a napokban, amikor kórházi ápolásra szorultam, ismét megtapasztaltam, mennyire fontos a jó egészségügyi szolgáltatás, amely mindenki számára elérhető, mint Olaszországban és más országokban. Egy olyan ingyenes egészségügyi rendszer, amely mindenki számára hozzáférhető, és jó szolgáltatást biztosít. Nem szabad elveszítenünk ezt a rendkívüli értéket! Fenn kell tartanunk! És ezen mindannyiunknak dolgoznunk kell, mert ez mindenkit szolgál, és mindenkinek a hozzájárulását igényli.

Az Egyházban is előfordul, hogy valamelyik egészségügyi intézmény a rossz vezetés miatt nem áll jól pénzügyileg, és az első gondolat, ami eszünkbe jut, hogy eladjuk. De az Egyházban a hivatásunk sosem arra szól, hogy pénzünk legyen, hanem hogy szolgáljunk, a szolgálat pedig mindig ingyenes. Ne felejtsétek el ezt: mentsétek meg az ingyenes intézményeket!

Szeretném kifejezni hálámat és bátorításomat az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak és a kórházi személyzetnek itt és más kórházakban is. Nagyon sokat dolgoznak! És imádkozzunk minden betegért! Vannak itt beteg gyermekek, a barátaink... Miért szenvednek a gyermekek? Miért szenvednek a gyermekek - szívszaggató ez a kérdés. Kísérjétek őket imáitokkal, és imádkozzatok minden betegért, különösen a legsúlyosabb állapotban lévőkért: senki se maradjon egyedül, mindenki kapja meg a meghallgatás, a közelség, a gyengédség és a gondoskodás kenetét! Ezt kérjük Máriának, égi édesanyánknak, a betegek gyógyítójának közbenjárására."

Forrás: Magyar Kurír