417. nap: Újabb keresztény vértanúk Afrikában

2021.05.13

Az etióp kopt ortodox egyház a brit Telegraph napilaphoz eljuttatott hivatalos levélben fedi fel, hogy legalább 78 szerzetest mészároltak le a régióban öt hónap alatt. Döbbenetes, titkolt, mégis igaz...

"A lázadó észak-etiópiai régió az afrikai kereszténység bölcsője, évezredes örökséget őriz számos templomával, kolostorával. Ahogyan többször dokumentálták is, ezeket az épületeket a szövetségi hadsereg és a vele szövetséges eritreai csapatok és amhara katonai alakulatok bombázták és fosztogatták.

A levél - amely 2021. április 15-én íródott és az etióp ortodox egyház szinódusának van címezve - az áldozatok neveinek felsorolásával igazolja a gyanút, hogy "papokat, diakónusokat, szerzeteseket és kántorokat" gyilkoltak meg. Szemtanúk azzal vádolják továbbá Addisz-Abeba és Aszmara csapatait, hogy Tigré délkeleti részén behatoltak a szent helyekre, és lelőtték a szerzeteseket. A megszentelt életet élők ellen elkövetett mészárlás színhelyei között van Gergera Maryam, Adi'Zeban Karagiorgis, Kidanemihret Bosa, Taksa és Da Abune Ayzgi monostora. Az etióp keresztény hagyomány szerint a védőszentek ünnepét a szerzetesek a templomban töltik. A katonák valószínűleg a védőszentek ünnepnapján vették célba a templomokat, hogy lesújtsanak Tigré ortodox papságára.

A hír azt követően szivárgott ki, hogy a közösségi médiában és a CNN-en bemutattak egy okostelefonnal felvett és titokban Etiópiából kijuttatott videót, amelyen az etióp ortodox egyház feje, Mátyás Őszentsége elítéli azt, amit népirtásnak nevez, amit Abij Ahmed kormánya 2020. november 4-e óta folytat a tigréi nép ellen. A pátriárkától - aki megtörte a hallgatást a háborús helyzetről, és elmondta, hogy ezekben a hónapokban cenzúrázták, és elítélte a visszaéléseket, a bűntetteket, a templomok és kolostorok elleni támadásokat - elhatárolódott az etióp ortodox egyház szinódusának főtitkára, Yoseph, Sidama és Gedeo érseke, aki az állami médiának nyilatkozva azt mondta, hogy a tigréi származású főpap kijelentéseit nem erősítette meg a szinódus, vagyis személyes véleményét tükrözik. Hozzátette, hogy a következő közgyűlésen tárgyalnak majd a kérdésről. Az már most látszik, hogy a mintegy 50 millió hívőt számláló etióp ortodox egyházban szakadás körvonalazódik.

Etiópia tagadta, hogy tavaly novemberben Akszúmban, az ortodoxok szent városában mészárlást követtek volna el. Fikadu Tsega legfőbb ügyész szerint a halottak - akiknek száma véleménye szerint 93, és mindannyian a harcok során estek el - legnagyobb része a Tigréi Felszabadító Népfront (TPLF) ellenséges harcosai közül való, akik civil ruhában harcoltak. Ezek a kijelentések ellentmondanak a nemzetközi független média újságírói által feltárt adatoknak, és legfőképpen az olyan emberjogi szervezetek információinak, mint az Amnesty International és a Human Rights Watch, amelyek számos szemtanú segítségével dokumentálták, amikor az eritreai katonák hidegvérrel lemészároltak legalább 800 embert, akik közül sokan Szűz Mária ünnepén a szövetség ládáját őrző katedrálisban gyűltek össze."

Forrás: Magyar Kurír