1474. nap: A keresztény: imádkozik, szeret és szolgál

2024.04.04

A 17 millió lakosú Kambodzsában 20 ezer főt számlál a katolikus közösség. Húsvét vigíliáján a phnompeni apostoli vikariátus 185 katekumenje részesült a keresztségben, a keresztény beavatás többi szentségével (bérmálás és Oltáriszentség) együtt.

"Amint arról Olivier Schmitthaeusler püspök, Phnompen apostoli helynöke beszámolt, a katekumenek a főváros tucatnyi kerületéből érkeztek.

Tény, hogy ezek fiatal felnőttek hozzáadott értéket jelent a közösség számára – mondta az apostoli helynök, amikor a nagyböjti időszakban tartott egyik felkészítő találkozón a leendő megkereszteltekhez beszélt. A püspök három lényeges szempontot emelt ki, hogy mit jelent kereszténynek lenni a mindennapi életben: imádkozni, szeretni és szolgálni. Arra kérte a fiatalokat, hogy "úgy imádkozzanak, mint Jézus, a nehézségekben és az örömben egyaránt", és "úgy imádkozzanak, mint Mária". Fontos, hogy mindig életben tartsuk az Istennel és a közösséggel való kapcsolatot, azáltal is, hogy a lelkipásztori feladatok szolgálatába állítjuk magunkat, a közösség "szerető szolgáinak" lelkületével. A püspök Szent Pál leveleiből vette azt a képet, amelyet a fiatal katekumeneknek javasolt: az Egyház "élő köveiként" jellemezte őket, "azáltal, hogy a közösségünkben az együttérzés szellemében, imádságban és szolgálatban élnek".

A szertartás alatt Olivier Schmitthaeusler püspök az oltár előtt név szerint szólította a jelölteket, és arra kérte őket, hogy az egyházmegyei anyakönyvbe jegyezzék be nevüket, miközben kezét rájuk tette. A szertartás során minden jelölt egy lila kendőt is kapott a keresztségre való felkészülésük jeleként, amelyet minden alkalommal viselniük kell, amikor templomba mennek.

2023-ban a kambodzsai egyház összesen 397 fiatalt keresztelt meg a húsvéti vigília során (167-et a battambangi apostoli prefektúrán, 126-ot a Kampong Cham-i prefektúrán, 104 felnőttet Phnompenban). A fiatal és felnőtt katekumenek állandó jelenléte annak a jele, hogy "Isten munkája gyümölcsöt terem a kambodzsai egyházban, amely él és növekszik" – mondta végezetül az apostoli helynök."

Forrás: Magyar Kurír