1187. nap: Nicaraguában is romlik a helyzet

2023.06.22

Sajnos Nicaraguában is romlik a keresztények helyzete, a kormányzat újabb intézkedései ellehetetlenítik az egyházmegyék és az egyházi intézmények életét. Imádkozzunk értük!

"Daniel Ortega rezsimje május végén zárolta az ország számos egyházmegyéjének, a püspöki konferenciának, egyházi egyesületeknek, iskoláknak a bankszámláit. Papok, püspökök vannak börtönben, szerzetesnővéreket száműztek.

Egyre nyilvánvalóbb a cél: hogy teljesen ellehetetlenítsék, elhallgattassák a Katolikus Egyházat, megakadályozzák, hogy bármilyen tevékenységet folytasson az országban. Pénzmosás koholt vádjával döntöttek a bankszámlák zárolásáról, ugyanannak a hétnek a végén, amikor három papot letartóztattak és minden körmenetet betiltottak május 24-én, Szűz Mária, a keresztények segítsége ünnepén, amely a szalézi jelenlét miatt nagyon fontos ünnep az országban.

Közvetlenül a rendőrségtől érkezett a hír a számlák zárolásáról, bár nem volt részletezve, pontosan mely számlákra vonatkozik. A rendőrség hivatalos közleményben jelentette be, hogy vizsgálatot indított több katolikus egyházmegye ellen pénzmosás gyanúja miatt, mert állítólag jogtalanul kezelték azokat a pénzeket, amelyek a letartóztatott személyek bankszámláin voltak. A számlák zárolásával egy időben bejelentették, hogy június 7-től Daniel Ortega kormánya az oktatási minisztériumon keresztül fizeti ki az állam által finanszírozott katolikus iskolákban dolgozó tanárok bérét.

Brenes bíboros, managuai érsek már a pünkösdi szentmisén elmondott homíliájában is arra buzdította a híveket, hogy ne féljenek, őrizzék meg a nyugalmukat.

"Ez a legutolsó intézkedés egy nagyon hosszú listán – mondta az egyesült államokbeli száműzetésben élő Martha Patricia Molina ügyvéd, a La Prensa független hírportál szerkesztőbizottságának tagja a SIR hírügynökségnek. – Először mindenki azt hitte, hogy technikai problémáról van szó, de aztán világossá vált, hogy valójában minden számlát zároltak. Az intézkedés nemcsak a püspöki konferenciát és az egyházmegyéket érinti, hanem a plébániákat, nevelési intézményeket, iskolákat is. Nicaraguában ezekben a napokban van a bérek kifizetésének ideje, nem tudom, hogy mindezek az intézmények hogyan folytatják majd a munkájukat."

Martha Patricia Molina jelentős kutatója a nicaraguai egyházüldözésnek, ő szerkeszti a Nicaragua, az üldözött Egyház című jelentést, amelynek harmadik kiadását május elején mutatták be. Nem kevesebb mint 529 esetről számol be a jelentés, olyan ellenséges gesztusokról, illetve sok esetben egyenesen üldöztetésről, amelyet a Katolikus Egyház Nicaraguában az elmúlt öt évben, a 2018 áprilisi nagyszabású tüntetésektől kezdve a Daniel Ortega vezette kormány részéről elszenvedett.

A hosszú listán szerepel Rolando Álvarez, Matagalpa bebörtönzött püspöke, 37 száműzött pap, szerzetes, köztük Silvio José Báez managuai segédpüspök és 32 száműzött szerzetesnővér, több kongregáció tagjai. A vatikáni nunciatúrát is bezárták az országban. A tanulmány részletesen leírja mind az 529 esetet, amelyre ebben az időszakban került sor: nemcsak letartóztatások és kiutasítások, hanem vagyon- és épületelkobzások, médiumok és egyetemek bezárása, nyílt kegyeletsértések, megfélemlítések szerepelnek a listán.

"Már dolgozom a jelentés negyedik kiadásán – magyarázta a kutató –, mivel az alig egy hónapja közölt adatok már jócskán elavultak. Az elmúlt héten három papot tartóztattak le. Egyikük, Jaime Iván Montesinos a matagalpai egyházmegyéből a hírhedt El Chipote börtönben van, ketten pedig – Eugenio Rodríguez Benavides és Leonardo Guevara az estelíi egyházmegyéből – egy egyházi intézményben vannak házi őrizetben. A rezsim különösen azokat veszi célba, akik a Caritasban, az Egyház egyik fontos operatív szervezetében szolgáltak. Jelenleg a száműzötteken kívül – akik között van egy korábban Leónban működő spanyol pap is – összesen három pap van börtönben Nicaraguában, köztük Álvarez püspök, és hárman házi őrizetben.

Május 24-én Mária, a keresztények segítsége ünnepén csak a templomok kapuin belül ünnepelhettek a hívek, körmenet nélkül, ahogyan már a nagyhéten is, amikor nem kevesebb mint 3176 rendeletet adtak ki, amelyek megtiltották a körmeneteket és a templomokon kívül megrendezett vallási szertartásokat. Az egyik legellentmondásosabb helyzetet Nindiríben tapasztalták, ahol hagyomány, hogy a fiatal fiúk nagypénteken Cirenei Simonnak öltöznek, hogy segítsenek Jézusnak vinni a keresztet. Ezen a napon a rendőrség megakadályozta a körmenetet, és néhány fiút börtönbe hurcoltak csak azért, mert nem akarták feladni ezt a szép hagyományt."

Martha Patricia Molina így zárta közleményét: "Az Egyházat azért üldözik, mert 2018-ban az emberek oldalára állt, kimondta az igazságot. Azonban napról napra egyre bonyolultabb a helyzet. Jelenleg csak imádkozhatunk és beszélhetünk róla. Fontos, hogy megismertessük a világgal ezt a helyzetet, amely a világiak kiállását is megköveteli ebben az időszakban, amikor a vádemelések miatt az ország összes püspöke bíróság elé, és talán börtönbe is kerülhet."

Forrás: Magyar Kurír