1173. nap: Nem szűnik a polgárháború...

2023.06.08

Sajnos továbbra sem javul a helyzet a polgárháború sújtotta Szudánban. Imádkozzunk az üldözöttekért!

"Nem szűnik a konfliktus a hadsereg és a lázadók között az április 15-én kezdődött polgárháborúban. Humanitárius katasztrófa fenyeget, egész városok vannak a fegyveres csoportok kezében az afrikai országban.

Négy héttel a konfliktus kitörése után Szudánban még mindig dúlnak a harcok. Már hétszer hirdettek tűzszünetet, de valójában egyszer sem lépett érvénybe. A reguláris hadsereg (SAF) továbbra is harcban áll a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erőkkel (RSF) a főváros, Kartúm utcáin. A szomszédos városokban sem csitulnak a harcok, éppen ellenkezőleg, a konfliktus kiszélesedett, még ha kisebb mértékben is, de átterjedt a szomszédos Dárfúr területére.

Közben fegyveres bandák használják ki az összecsapásokat arra, hogy kifosszanak épületeket és tehetősebb családokat. Május 14-én Omdurmanban fosztogatók törtek be a helyi kopt ortodox közösség székhelyére, a Mar Girgis (Szent György)-templomba. A templomi közösség néhány tagja fegyvert ragadt, hogy szembeszálljon a banditákkal, és ezzel a sokadik tűzharc alakult ki a régióban. Az összetűzésben öten megsebesültek, köztük egy pap, valamint jelentős mennyiségű pénzt és értéktárgyakat loptak el az épületből. A SAF és az RSF szóvivői egymást hibáztatják az esetért, és az már most világos, hogy a helyzet ellenőrzése kicsúszott a kezükből, a térségben idegen fegyveres csoportok garázdálkodnak.

A helyzetért nyilvánvalóan a civil lakosság fizeti a legnagyobb árat. A legszerényebb becslések szerint is legalább 750 áldozata van az összecsapásoknak a konfliktus kezdete óta. A sebesültek száma ennél jóval magasabb, és május közepéig közel nyolcezerre tehető. A menekültek száma viszont exponenciálisan nő: már közel egymillió embernek kellett elhagynia lakhelyét, akiknek mintegy fele kiskorú. Ez a hatalmas embertömeg jelenleg a Szudánhoz legközelebbi országokban keres menedéket, de nem kétséges, hogy kis százalékuk megpróbál hosszabb útra kelni, és jó eséllyel eljutnak az európai partokra is.

Múlt héten megállapodás született a felek között, amely humanitárius folyosók létrehozásával és a civileket kiszolgáló infrastruktúra megkímélésével biztosítja a lakosság védelmét. Az infrastruktúra részei a kórházak is, amelyek ily módon a komoly nehézségek ellenére is képesek egészségügyi szolgáltatásokat nyújtani. A folyamatban lévő konfliktus okozta működési nehézségeken kívül nehezítik a helyzetet a rablások, amelyeket a helyi fegyveres bandák követnek el, hogy gyógyszerekhez és sebészeti eszközökhöz jussanak. Ennek következtében a szudáni orvosok és a humanitárius szervezetek önkéntesei a kórházakban gyakran a műtéthez szükséges felszerelés nélkül maradnak. Ezért remélik, hogy a felek közötti közvetítés folytatódik, hogy a háború kezdete óta először valódi tűzszünet jöjjön létre. Jelenleg azonban úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem várható megoldás."

Forrás: Magyar Kurír