1103. nap: Elküldték a Vatikán követét az országból

2023.03.30

Az üldözések nem csillapodnak, újabb állomáshoz érkeztek. Nicaraguában nem javult a helyzet. Imádkozzunk az ott élő testvéreinkért!

"Március 17-én, pénteken Marcel Diouf prelátus, a managuai apostoli nunciatúra megbízottja elhagyta Nicaraguát, és a szomszédos Costa Ricába költözött át. A szentszéki diplomáciai képviselet bezárása a közép-amerikai ország kormányának kérésére történt, melyet március 10-én hoztak nyilvánosságra.

Az apostoli nunciatúra székhelyének és javainak őrzését a diplomáciai kapcsolatok bécsi egyezménye értelmében az Olasz Köztársaságra bízták. Indulása előtt Marcel Diouf prelátust az Európai Unió, Németország, Franciaország és Olaszország diplomáciai képviselői búcsúztatták. Az apostoli nunciatúra székhelyének bezárása nem jelenti automatikusan a Managua és a Szentszék közötti diplomáciai kapcsolatok teljes megszűnését, noha a nicaraguai külügyminisztérium időközben rövid állásfoglalásban jelentette be, hogy Nicaragua felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat.

A nicaraguai törvényszék Ronaldo Álvarez püspököt, Matagalpa főpásztorát februárban 26 évi börtönbüntetésre ítélte és nicaraguai állampolgárságától is megfosztotta, miután nem volt hajlandó felszállni arra a repülőgépre, amelyen politikai foglyokat deportáltak a közép-amerikai országból az Egyesült Államokba. A gépen 222 politikai fogoly hagyta el Nicaraguát."

Forrás: Magyar Kurír