1096. nap: „Hajlandóak vagyunk szenvedni a hitért” – közel kétezer bérmálkozó Mianmarban

2023.03.23

A háború sújtotta ázsiai országban a főpásztor számos fiatalt megbérmált, hogy a szentség által az Úr megerősítse a helyi hívőket – a hűség ajándékáért, akár a vértanúságig való kitartás kegyelméért.

"Charles Maung Bo bíboros, ranguni érsek szolgáltatta ki a szentséget, és érintette meg az arcát minden bérmálkozónak a rítus szerint: "Ez azt jelenti, hogy hajlandóak vagyunk szenvedni a hitért, és szembenézni mások sértéseivel és sebeivel" – jegyezte meg a főpásztor. A bérmálkozással a hívő megkapja a Szentlélek ajándékát: "Ma az Úr megerősít benneteket küldetésetekben, hogy tanúságot tegyetek Krisztusról", még a megpróbáltatások és a szenvedések idején is – hangsúlyozta a bíboros.

Amint arról Peter Hka Awng Lei, a myitkyinai egyházmegye helynöke beszámolt, a tanghprei Ciali Királynője-plébániáról 209, a Namti Myo Oo-i egyházmegyei Szent Domonkos-templomból 207, a Moe Nying-i egyházmegyei Xavéri Szent Ferenc-templomból és Szent József-templomból 215, illetve 112, a Myotit Gyi-i egyházközség Szent Mihály-közösségéből 185, a Pa La Na-i Jézus Szíve templomból pedig 245 fiatal részesült a bérmálkozás szentségében. A mintegy 2,5 millió lakosú myitkyinai egyházmegyében 32 plébániához összesen 90 ezer katolikus tartozik.

A hit ünneplése a nagyböjti időszakban és a fiatalok lelkipásztori kísérése a burmai katolikus közösség súlyos nehézségei ellenére is folytatódik, miközben az országban napról napra súlyosbodó belső konfliktus dúl. Az ENSZ a hadsereg és a Népi Védelmi Erők (PDF) lázadó csoportja közötti újabb fegyveres összecsapásokról számolt be, különösen a Thaifölddel határos (túlnyomórészt keresztény) Kayah államban.

Március 10-e óta legalább háromezer ember hagyta el otthonát, amikor a polgárháborús összecsapások intenzitása megnőtt Loikaw, Kayah állam fővárosa közelében. A loikawi egyházmegyében jelenleg több templomot és kolostort használnak táborként a lakóhelyüket elhagyni kényszerülők számára. A Fides helyi forrásai szerint a folytatódó harcok miatt több mint 150 ezer civil kényszerült arra, hogy templomokban, ideiglenes menekülttáborokban vagy a dzsungelben keressen menedéket.

2022 decemberében az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatában felszólította a mianmari hadsereget, hogy vessen véget az erőszaknak, és engedélyezze a humanitárius segítségnyújtást a menekültek számára. Március 13-án az ENSZ Biztonsági Tanácsa ülést tartott Mianmarban, hogy meghallgassa Noeleen Heyzer, az ENSZ-főtitkár mianmari különmegbízottja és Retno Marsudi, Indonézia külügyminisztere, a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) mianmari képviselőjének jelentéseit.

Tavaly februárban a katonai junta, amely 2021. február 1-jén puccsal ragadta magához a hatalmat, további hat hónappal meghosszabbította a szükségállapotot negyven településen, több államban. Emberi jogi csoportok a hadsereget bírósági eljárás nélküli gyilkosságokkal, kínzásokkal és igazságtalan fogva tartásokkal vádolják, és követelik, hogy a katonai juntát állítsák a Nemzetközi Büntetőbíróság elé."

Forrás: Magyar Kurír