1079. nap: „Ott volt közöttünk az Isten országa”

2023.03.06

A hétindító gondolat Dr. Körtvélyessy Mónika missziós orvostól származik, aki jelenleg a világ távoli részén, Afrikában segíti a szegény beteg embereket.

"Vidéken sokkal szegényebbek az emberek, még mindig van, aki mezítláb jön, a nők nagy része kb. 40 kg, de felnőtt férfiak is sokszor csak alig nyomnak többet 50 kg-nál. Legtöbben naponta egyszer vagy kétszer esznek. A pénz romlásával (a kwasha pont ugyanolyan mértékben inflálódik, mint a forint) és a következő betakarítás idejéig (ami még legalább egy hónap) az emberek egy jó része éhezik…

Ahogy az első, legbátrabb kislány odajött hozzánk a malawi asszonyok tradicionális, rabszolgához illő módján letérdelt előttünk, nagy szemeivel kérve valamit (de sajnos valóban egy árva falat ennivaló, vagy cukorka nem volt nálunk), egyből megelevenedett a hamvazószerdai evangéliumból, "hogy ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába". Aranyunk, ezüstünk, sőt valóban ennivalónk sem volt, és a rendelés alatti várakozásnál használt filctollakat is már rég elkérték tőlünk a lelkesen zebrákat és más állatokat rajzoló anyukák és gyerekeik, de némi kreativitással mégis pár önfeledt, vidám órát okoztunk ezeknek a kicsinyeknek, mi is jó pár évtizednyit megfiatalodva újra egy kicsit gyerekek lehettünk, és tapinthatóan ott volt közöttünk az Isten országa Malawi végtelen ege alatt."