1068. nap: Egy 9 fős vértanú lengyel család boldoggá avatása

2023.02.23

A mai napon egy kivégzett katolikus családról adunk hírt, akik zsidó embereket mentettek meg az üldöztetés idején. Imádkozzunk, hogy mi is hozzájuk hasonlóan merjünk és tudjunk segíteni embertársainkon, akiket "elénk hoz" az Úr!

"Józef és Wiktoria Ulma Lengyelország 1942-es német megszállása után két éven át zsidó embereket bújtatott a padlásukon, akiket a hatályos rendelkezések szerint át kellett volna adniuk a hatóságoknak. 1944-ben egy falubelijük azonban feljelentette őket, mivel szemet vetett az egyik elrejtett zsidó család földjére: ekkor Józefet és Wiktoriát a gyerekeik szeme láttára tarkón lőtték, majd a hat gyermeket is kivégezték.

A jeruzsálemi Jad Vásem intézet a világ igazai közé sorolta a markowai család tagjait, és 2003-ban a lengyel egyház a "markowai irgalmas szamaritánusok" boldoggá avatását kezdeményezte. Az ügy posztulátora, Witold Burda kiemelte, hogy Ulmáék minden egyes nap Isten törvényét tartották a legfontosabbnak, s az eljárás során kiderült, hogy a család Krisztusba vetett hite miatt szenvedett vértanúságot, s üldözőik a hitük vagy a hitükből fakadó gyümölcs, a feltétlen felebaráti szeretet miatt ölték meg őket.

A boldoggáavatási eljárás a család gyermekeire is kiterjed: a nyolcéves Stanisławára, a hétéves Barbarára, a hatéves Władysławra, a négyéves Franciszekre, a hároméves Antonira és a kétéves Mariára, sőt mivel Wiktoria már előrehaladott várandós volt, arra a félig megszületett csecsemőre is, akinek születése közvetlenül a kivégzés előtt megindult, s akire a falubeliek találtak rá, amikor 1945-ben kihantolták a családot, hogy holttestüket elhelyezhessék a falu temetőjében. A Szentek Ügyeinek Dikasztériuma erre a név nélküli és megkereszteletlen csecsemőre is kiterjesztette a boldoggáavatási folyamatot.

A család boldoggáavatási ünnepét Marcello Semeraro bíboros fogja vezetni szeptember 10-én."

Forrás: Magyar Kurír