1054. nap: Szíria kiáltása

2023.02.09

Szíriában is hatalmás károkat okozott a földrengés. Segítségünket kérik. Támogassuk őket imáinkkal, és ha tehetjük, anyagilag is!

"A szíriai egészségügyi minisztérium, valamint az ellenzéki fegyveresek uralta északnyugati térségekben működő Fehérsisakosok segélyszervezet hétfő esti összesítése szerint legkevesebb 1300 halálos áldozat volt a közel-keleti országban. A szomszédos Törökország katasztrófavédelmi hatósága (AFAD) adatai szerint 1762-re nőtt a halottak száma. A két országban több mint 15 ezer sérültről tudni.

A katasztrófa valós mértékét még nem lehet felbecsülni sem, mivel a hatóságok szerint számos ember rekedhetett a földmozgás során összeomlott épületek romjai alatt.

Az AFAD időközben további utórengésekre figyelmeztetett. A CNN Türk török hírtelevízió szerint a katasztrófavédelmi hatóság felszólította az érintett térségekben élő embereket, hogy tartsák magukat távol a megrongálódott épületektől. Több mint 5600 épület ugyanis már összeomlott. Szíriában több mint 200 házomlásról tudni.

A hírügynökség értesülései szerint az aleppói görög melkita érsek, Jean-Clement Jeanbart élve került elő otthona romjai alól. Egy pap és egy világi munkatárs, akik vele együtt dolgoztak az összeomlott rezidencián, még nem kerültek elő. Mario Zenari bíboros, Szíria apostoli nunciusa január 7-én Aleppóba utazik.

"Mindenütt törmelék van. Az első jelentések szerint legalább 36 épület teljesen megsemmisült, és sokan a romok alatt rekedtek. A latin plébánia, ahol én vagyok, szintén megrongálódott - mondta el Bahjat Elia Karakach, a Szentföldi Kusztódia szerzetese és Aleppó latin plébánosa az olasz Sir hírügynökségnek közvetlenül a földrengés után. - A rengés óriási volt, az emberek pánikba estek, kimentek az utcára, legalábbis akiknek sikerült, mert sokan, mint mondtam, a romok alatt rekedtek. Itt esik az eső és hideg van, láttam mezítláb és könnyű ruhában, pizsamában menekülő embereket, akik biztonságos helyet keresnek. A plébánián megnyitottuk az épen maradt szobákat, forró italokat és ennivalót kínáltunk. Imádkoztunk, hogy Isten óvjon meg minket. Most, a hajnal első fényénél az elmenekült emberek visszatérnek otthonaikba, hogy felmérjék a károkat.

Nincs áram, drámai a helyzet. Várjuk a segítséget, most az a legfontosabb, hogy a romok alól minél több életet megmentsünk."

Idlib térségéből Hanna Jallouf, egy keresztény falu, Knaye plébánosa nyilatkozott a Sir hírügynökségnek: "Az északi falvakban, Idlib térségében sok a kár, halottak és sérültek vannak. Úgy tűnik, a közösségeink biztonságban vannak, csak épületekben esett károkról hallottunk. Az elsősegélynyújtás megindult, a lakosság megpróbálja felmérni a házak állapotát, és magával viszi, amit lehet. A nagymértékű pusztítás miatt most még nehéz, szinte lehetetlen felmérni a károkat."

"Bízunk a nemzetközi segítségben, itt mindannyian sokkos állapotban vagyunk a történtek miatt. Nem volt elég a háború, nem volt elég a szegénység, most még itt van a földrengés is" - mondta Bahjat atya, aki felhívást intézett a nemzetközi közösséghez: "Szüntessék meg vagy függesszék fel a Szíriával szembeni szankciókat, hogy legalább a humanitárius segélyek érkezését és mozgását, lehetővé tegyék és megkönnyítsék, mert nagy szükségünk van rá.

Nagyon sokan elkezdték helyrehozni a háborúban lerombolt otthonukat, most pedig megint csak törmelék maradt. Hatalmas tragédia, ne hagyjátok magára a szíriai népet" - kérte."

Forrás: Magyar Kurír