1012. nap: Betlehem 2022. Karácsonyán

2022.12.29

A mai napon egy szentföldi hírt adunk közzé, ami Karácsonyról szól, reményt sugároz...

"Ezrek látogattak el a világ különböző pontjairól szenteste a betlehemi Születés-bazilikához, ahogyan a mellette álló Szent Katalin-templom is megtelt a karácsonyi éjféli misére. Az ünnepi misét Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka mutatta be.

Úgy tűnik, az erőszak a Szentföldön a fő nyelvünkké, a kommunikációnk módjává vált. Ebben az évben a palesztin utcákon és tereken egyre több erőszakos cselekményt láttunk, és a halálos áldozatok száma az évtizedekkel korábbiakhoz mérhető. Ez a politikai feszültség aggasztó növekedésének, és a növekvő nyugtalanságnak a jele - különösen a fiataljaink körében -, amely arra utal, hogy egyre távolabb kerülünk a konfliktus megoldásától - mondta Pierbattista Pizzaballa a hagyományos éjféli misén.

Pizzaballa szerint az erőszak sajnos nem csak a politikában jelenik meg: Látjuk a társadalmi kapcsolatokban, a médiában, a játékokban, az iskola világában, a családokban, és néha még a közösségeinkben is. Mindez a bizalom korunkra jellemző, egyre mélyülő hiányából fakad. Nem bízunk abban, hogy a változás lehetséges, már nem bízunk egymásban. És így az erőszak lesz az egyetlen módja annak, hogy beszéljünk egymással. A bizalom hiánya az, ami minden konfliktus gyökere itt a Szentföldön, vagy Ukrajnában és a világ oly sok más részén.

Az Egyház szerepe az ilyen gyötrelmes helyzetekben az, hogy segítsen a szív tekintetével nézni a világra, és emlékezni arra, hogy az életnek csak akkor van értelme, ha nyitott a szeretetre.

A karácsony ünneplése számunkra, a Krisztusban hívők közössége számára azt jelenti, hogy az irgalom, az együttérzés, a megbocsátás alkalmait teremtjük meg, segítjük elő. Ez azt jelenti, hogy bátran meg kell tenni olyan gesztusokat, amelyek építik a bizalmat. Az Istenbe vetett hitnek támogatnia kell az emberbe vetett bizalmunkat, meg kell alapoznia reményünket, a szabad és őszinte szeretet gesztusaiban kell megnyilvánulnia.

A béke olyan emberekre vár, akik tudják, hogyan kell Isten stílusát konkrét és kézzelfogható tettekre váltani a mindennapok kicsi és nagy dolgaiban. Olyan emberekre, akik nem félnek megtestesülni a világ életében, és akik az ingyenes szeretet gesztusaival fel tudják ébreszteni a jóság iránti vágyat, amely minden ember szívében lakozik és csak arra vár, hogy megszabaduljon az önzés béklyóitól. Jézus azt tanította nekünk, hogy a szeretet legyőzi a halált."

Forrás: Magyar Kurír